Májustól nincs többé könyvesbolt Hódmezővásárhely belvárosában

Hódmezővásárhelyen a belvárosban az utolsó könyvesbolt is bezár, ezentúl csak a református Újtemplom mellett lévő antikváriumban lehet könyvet venni – vette észre a Magyar Narancs.

Mint a lap írja, a Líra Könyv Zrt. Andrássy úti üzlete május elsejéig működik, utána már csak a vásárhelyi Tescóban működő könyvesboltjuk lesz elérhető. Ezzel a belvárosban gyakorlatilag megszűnik a könyvvásárlási lehetőség, egyedül a református Újtemplom mellett lévő antikvárium marad. A Promenad24 helyi kormányközeli lap „gyűlölt átkos egyik, máig is nosztalgiát keltő üzleteként” ír róla.

„Ezen a helyen – plusz-mínusz 50 méter – 1908 óta árultak folyamatosan könyvet” – mondta a Narancs.hu-nak Katona József. Az üzlethelyiséget az önkormányzat eladta, ezt azonban nem tudták megvenni 54 millió forint plusz áfáért, így más lett a tulajdonos és a bérleti díj is. „2008-ban júliusban még 136 ezer forint plusz áfa volt, amit az önkormányzatnak fizettünk, augusztus elsejétől 531 ezer forint plusz áfa. Ezt az emelést mi már nem tudtuk kigazdálkodni, így a mi kft.-nk megszűnt. Az üzletet azóta a Líra működtette” – mondta Katona József.

„Két könyvesboltunk van Hódmezővásárhelyen. Az adatok azt mutatták, hogy ott, a belvárosban kevesebb lett a vevő, változtak a vásárlási szokások, ez a döntés oka”

– mondta a Narancs.hu-nak Bérczes Anna, a Líra Könyv Zrt. marketingvezetője. Már korábban sétálóutcává alakítottak egyes részeket a környéken, valamint tram-train megálló is van ott, így parkolóhely kevés. Bérczes szerint viszont ez önmagában nem befolyásolta a bolt forgalmát: „Nem csak Hódmezővásárhelyen jellemző, hogy az emberek inkább plázákban, bevásárlóközpontokban vesznek könyvet. Győrben egy nagyon helyes, a szívemhez közel álló belvárosi boltból költöztünk bevásárlóközpontba, és ott egyértelműen több a vevő.”