Márki-Zay Péter Kiskundorozsmán járt, Szabó Bálint gombabefőttel várta

Kiskundorozsmára látogatott lakossági fórumot tartani az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere. De a szegedi showman is ott volt: a Mindenki Szegedért Mozgalom vezére, Szabó Bálint is várta Márki-Zayt a Petőfi Sándor Művelődési Ház bejáratánál. Szabó befőttes üvegben hozott gombát Márki-Zaynak és elmondta, hogy azért hozta, mert lehülyézte a szavazókat.

Az egész úgy indult, hogy a művház halljában várakozva beszélgetett Márki-Zay Péter többek között Mihálik Edvin momentumos és Fodor Antal DK-s képviselőkkel, amikor a jól ismert showman, Szabó Bálint megközelítette őket. Miközben forgott az élő adás, Szabó kicsomagolta a Mikulás ajándékát, ami gomba volt befőttes üvegben. Ezt átnyújtotta Márkinak azzal, hogy lehülyézte a szavazóit, erre a vásárhelyi polgármester Szabó értelmi képességeit vitatva próbálta elmagyarázni a képviselőnek, hogy rosszul értelmezte a dolgot.

A fórum a koronavírus-járvánnyal indult, mármint az volt az első téma. A kormány ugyan nem oszt meg bizonyos adatokat, de Márki-Zay saját tapasztalatból azt állította, hogy csak oltatlanokat lát meghalni maga körül. Szerinte a kormány a kevésbé hatékony Sinopharm-vakcina adatait akarja titkolni; kérdőre vonja, hogy egyáltalán lehet-e azokat oltottnak tekinteni, akiknek a kínai vakcinát adták be. Emögött szerinte korrupció van, csak Magyarország oltott ilyennel az unióban. Lát összefüggést ezzel is, illetve a kormány járványkezelésével, ami azt okozta, hogy az országban haltak meg a legtöbben lakosságarányosan az egész világot nézve.

Márki-Zay ezután rátért Szijjártó Péter külügyminiszter szerepére a vakcinabeszerzés kapcsán, majd megemlítette, hogy mindenre Soros a válaszuk. Sorosról rátértünk arra, hogy fideszes politikusok is ilyen egyetemen végeztek vagy Soros-ösztöndíjat kaptak, de a CEU-t mégis elűzték. Egyből elkanyarodtunk a Fudan egyetemre, amit kínai kommunista migránsegyetemnek nevezett.

A Budapest–Belgrád vasút is előkerült természetesen, ennek kapcsán Márki-Zay megemlítette, hogy Szabadka–Szeged–Kecskemét lett volna az egyetlen értelmes választás útvonal tekintetében, a mostani állapot szerint csak 970 év alatt térül meg a projekt, miközben Szeged nem számít, a kínai érdekek győztek. Ugyanis azt olvasta Márki-Zay, hogy Orbán javaslatát, miszerint útvonalmódosítást akart kérvényezni a kínaiaknál, utóbbiak ezt egyszerűen lesöpörték az asztalról. Szerinte álszent kijelentések Orbántól azok, hogy jó az érdekérvényesítő képessége, a nemzeti érdekeket képviseli, valamint nem leszünk gyarmat.

Az elsivatagosodásról is volt szó a Homokhátság kapcsán, ami Dorozsmát is érintheti. Ezután átadta a szót a DK-s Fodor Antalnak, aki az egyetem beesett diáklétszámáról és a színvonaláról beszélt, majd megemlítette a fideszes kuratórium és a modellváltás veszélyeit. A fizetésre is rátért, felhozta a sokkal nagyobb debreceni béremeléseket is. Szerinte Szeged részéről az óvodák, iskolák rendben vannak, felújítások zajlanak, ezért az egyetemet is visszaadná ennek a közösségnek.

Márki-Zay Péteré a szó ismét, itt megemlíti az egyenlőtlenségeket. Például az átlagembernek a kiszervezett egyetemek maradnak, míg a fideszesek gyerekeinke külföldi Soros-egyetemek, vagy magánintézmények jutnak. Szerinte aberráltak ülnek az ország élén (Borkai, Kalta, Szájer), miközben LMBTQ-népszavazást írnak és Elk*rtuk-plakátokat raknak ki. Melegellenes törvényeket hoznak, miközben a pártjukban is van ilyen.

A migránsszámláló azért van, hogy megmutassa, valójában Orbán Viktor hozza be őket. Megnevezte Szabó Bálintot is, aki felrótta, hogy folyamatosan jönnek be a migránsok, érezhető is, Márki-Zay viszont csak azt akarta megmutatni, hogy ki a valódi személy emögött. Elmondta, az álszentséget is meg kell szüntetni: a kommunistázó fideszesek között sok egykori kommunista, párttag, vagy ügynök volt, így felmerül a kérdés, hogy ki a kommunista, ki nevez így másokat?

Megemlítette, hogy Szegeden volt egy kiváló tankönyvkiadó, a Mozaik, amit a kormány új tankönyvtörvényekkel lehetetlenített el, ezt visszavonnák. Kitért a digitális oktatás fontosságára is, valamint a tanárok siralmas fizetésére, mivel szerinte a valódi infláció jóval nagyobb az emelésnél. A migráció kapcsán elmondta, önálló határőrség kell, amelyet egy ex-terrorelhárítóra, Lengyel Róbertre bízná ezt, miközben jelenleg abszurd, hogy az egykori rendőr, Pintér Sándor irányítása alá került az egészségügy. A miniszterelnök-jelölt rendezné a tanárok és orvosok bérét, mire Fodor Antal megjegyezte: Dobrev Klára is ugyanezeket ígérte, miközben kritizálva volt. Márki-Zay pontosította ezeket a dolgokat.

Rátért a rezsicsökkentésre is ennek kapcsán, megemlítve a dorozsmai szegregátumot példaként. A kormány rezsicsökkentése szerinte szemfényvesztés, a végén úgyis a fogyasztók fizetik meg a különbözetet. Szerinte az energetikai felújítások a valódi rezsicsökkentés, így oldanák meg a helyzetet. Mihálik Edvin arról beszélt, hogy rendkívül mocskos kampányra lehet majd számítani, a várostól is rengeteg pénzt vontak el, de ők nem fogják hagyni magukat. Végül rátértünk a közönség kérdéseire.

Érdekesség: egy hölgy kérdezte Márki-Zayt Mihálffy Béla elszámoltatásáról az ajándékcsomagok ügyében, mire a vásárhelyi polgármester meglepődött, hiszen nem ásta magát bele az ügybe, így nem tudja, hogy Mihálffy szerepe mi volt: ő csak a postás volt, vagy tevékenyen részt vett a dologban. Mihálik Edvin volt az, aki ismeri a helyi ügyeket, így ő kért szót. Elmondta, hogy ezt ki kell vizsgálni, mivel gyanúsan többe került a csomag, mint az lett volna normál esetben. A végén ismét rákérdeztek Mihálffy elszámoltatására, mire Márki-Zay megjegyezte: ez nem az a választás, az majd 2024-ben jön, most Orbán Viktoron és kormányán a sor.