Még tárgyalnak a tanárok a béremelésükről a kormánnyal, de már meg is jelent az erről szóló rendelet

A mai Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a pedagógusok az eddigi 10%-os helyett 20%-os bérpótlékot kapnak 2022-től, vagyis mintegy 9 százalékkal nő a fizetésük. A fizetésük tulajdonképpen továbbra is a 2014-es minimálbérhez van kötve, az alapbérük nem emelkedik, csak a bérpótlékuk nő.

A pedagógusok sztrájkbizottságát viszont teljesen váratlanul érte a dolog, hiszen még tárgyalnak a kormánnyal, így visszautasítják, amint tárgyalás közben Orbán Viktor rendeletben hirdette ki „bérfagyasztó” ajánlatát. Alábbiakban a közleményük az események után, változtatás nélkül:

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága, hogy  miközben a sztrájkbizottsági tárgyalások még folynak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az újabb fordulót december 15-re tűzték ki), a Magyar Közlönyben megjelent a rendeletmódosítás, miszerint januártól 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot kapnak a pedagógusok, így a korábban kapott, szintén 10 százalékos juttatással együtt 20 százalék lesz a bérpótlék.

A két szakszervezet visszautasítja ezt az etikátlan magatartást: meccs közben nem hirdetünk végeredményt!

A két pedagógus szakszervezet évek óta tisztességes bért követel, nem pedig bérpótlékot, de ezt a kormány nem értette meg, sőt önmagának is ellentmondva újabb bérpótlékot vezetett be tavaly. A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszerének bevezetésekor éppen az volt a kormányzati szándék, hogy a béremelésekben érvényesüljön egyfajta automatizmust magában foglaló bértábla. Ne pótlékokkal, hanem alapbérnöveléssel emeljék az illetményeket, amelyek valamennyi járandóságba, így pl. a jubileumi jutalomba is beszámítanak.

A PSZ és a PDSZ küzd azért, hogy a kormány tartsa be eredeti ígéretét, és a folyamatosan növekvő mindenkori minimálbért vegye figyelembe a pedagógus végzettségű foglalkoztatottak fizetésének kiszámításakor. A kormány ezt sem tartotta fontosnak, miközben pedagógusok ezrei hagyják el a szakmát, a pályakezdők pedig messze elkerülik az iskolákat, óvodákat az alacsony fizetések miatt. A kormány a 2014-es 101 500 forintos minimálbérrel mint vetítési alappal fagyasztotta be az illetményeket, a mostani újabb »bérfagyasztó«, bérpótlékról szóló rendelkezés további feszültséget okoz:

januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14 éve pályán lévő tanítónő, óvónő.

Közben a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő jövőre, de a kormány nem tartja fontosnak, hogy azokat is megbecsülje, akik a gyermekeket, a diákokat oktatják és nevelik. Ezzel a döntésével a kormány ismét megalázta a közoktatásban dolgozókat. Ám a szakszervezetek nem adják fel! Megvárják a meccs végét, amely akár a jövő év tavaszáig is kitolódhat.