Hullámvasutazik a forint az uniós hírek miatt

Nemrég jelent meg a hír, hogy az Európai Bizottság komoly gazdasági és piaci „támadással” készülhet Magyarországgal szemben, illetve végleg befagyaszthatják az uniós forrásokat, amennyiben a csütörtöki uniós csúcson Orbán Viktor nem szavazza meg az Ukrajnának szánt támogatást. A Portfolio cikke szerint ez az információ uralja ma a devizapiacot, délre egészen a 390-es szintig emelkedett az euró jegyzése.

Azóta megjelent egy cáfolatnak tűnő hír a Reuters hírügynökségnél, egy meg nem nevezett tanácsi illetékes közlése alapján „nem tükrözi Magyarország és az EU közötti tárgyalások állását a Financial Times beszámolója, amely szerint az EU Tanácsa megbüntetné az országot”. Ennek hatására a forint némileg visszaerősödött 389-re az euróval szemben délután 1 órára.

Nem sokkal később jött egy másik hír, mely szerint Vera Jourová, a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos azt mondta, ha Magyarországon rosszabbodik a jogállamisági helyzet, akkor „ismét zároljuk az európai uniós forrásokat, ez egy dinamikus folyamat”. Erre a forint ismét visszagyengült 390 fölé az euróval szemben, mondhatni dinamikusan mozog azóta is: a cikk megírásának pillanatában 389,5 forinton áll egy euró.