Bekeményít az EU: szabotálnák a magyar gazdaságot is, ha Orbán újra vétózik

Pénteken írta meg a Politico, hogy Magyarország biztosan nem lesz jó helyzetben, ha Orbán Viktor ismét keresztbe tesz az uniós vezetőknek, hiszen kizárhatnak minket az uniós szavazási folyamatból. Vasárnap a Financial Times már arról írt, hogy egy újabb Orbán-vétó esetén végleg megvonhatják az összes uniós támogatást Magyarországtól.

A 24.hu cikke szerint a brit gazdasági lap által megismert dokumentumban az EU-s diplomaták olyan stratégiát vázolnak fel, amely kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozza, így veszélyeztetve

  • a nemzeti valuta stabilitását,
  • a befektetői bizalmat, valamint
  • a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést.

Ha Orbán nem hátrál meg, állítólag az is tervben van, hogy az összes uniós támogatás végleges elzárása mellett állnának ki EU-s vezetők. Ez arra szolgálna, hogy megijesszék a piacokat, nyomás alá helyezzék a forintot és felsrófolják a hitelfelvételi költségeket.

„Európa ezzel azt mondja Orbán Viktornak, hogy »elég volt, itt az idő beállni a sorba«. Lehet, hogy nálatok pisztoly van, de nálunk páncélököl” – ezt Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég európai igazgatója mondta az FT-nek. Bóka János magyar uniós miniszter a lapnak úgy nyilatkozott,

Budapest nem tudott a pénzügyi fenyegetésről, de országa „nem enged a nyomásnak”.

A miniszter szerint a magyar kormány nem köti össze a befagyasztott uniós források és Ukrajna támogatásának ügyét. „Magyarország konstruktívan vett részt a tárgyalásokon, és továbbra is így kíván tenni.”

A kiszivárgott dokumentumban, amelyet az FT szerint az Európai Tanács egyik tisztviselője jegyez, felsorolják a magyar gazdaság gyenge pontjait is: a magas államháztartási hiányt, a magas inflációt, a gyenge nemzeti valutát és az uniós szinten a GDP-hez viszonyított legmagasabb adósságszintet. A munkahelyteremtés és a növekedés nagyban függ a tengerentúli hitelezőktől, ám ez a fajta finanszírozás az uniós pénzeken nyugszik.

Három uniós diplomata az FT-nek elmondta, hogy számos ország támogatja a tervet. „A hangulat egyre keményebb” – mondta az egyikük. Miféle unió a miénk, ha megengedjük ezt a fajta viselkedést?