Ingyen utazhatnak márciustól Magyarországon a határon túli magyarok

Lázár János nemrég jelentette be, hogy március 1-től megváltozik a hazai tömegközlekedés tarifarendszere, ami után jelentős kedvezményeket vehet majd igénybe az utazóközönség, de megszűnik több jegytípus is. A Szabad Magyar Szó a bejelentés után megkérdezte a MÁV-tól, hogy mi lesz az eddig négy, 90 százalékos kedvezményű utazásra feljogosító magyar igazolvány sorsa a változás után.

A vasúttársaság a lap kérdésére megerősítette, hogy szűk két hónap múlva a határon túli magyarok magyar igazolvánnyal, illetve a magyar hozzátartozói igazolvánnyal már korlátlan díjmentes utazásra lesznek jogosultak a helyközi tömegközlekedésben. A MÁV hozzátette azt is, hogy a helyjegyköteles vonatokat helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratokat pedig kiegészítőjegy váltásával használhatják majd külhoni magyarok.

A külhoni magyaroknak járó igazolványt a kétezres évek elején vezették be és azóta különféle alanyi jogon járó kedvezmény igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát Magyarország területén.