Megszűnik minden bérlettípus a Volán és a MÁV járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad

Megszűnik minden bérlettípus a Volán és a MÁV járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad, és a kedvezmények rendszerét is átalakítják, derült ki Lázár János építési és közlekedési miniszter kedd délelőtt Debrecenben, Papp Lászlóval, a város fideszes polgármesterével tartott sajtótájékoztatóján, amit a Telex szemlézett.

Lázár a tarifarendszerről és a közlekedésről azt mondta, két részre bontották a tarifareformot, illetve a fenntartást. Országosan első lépésként megvalósítják majd a bérletreformot, az ország- és vármegyebérleten kívül minden más bérletet megszüntetnek március 1-től, és két új jegyet is bevezetnek:

  • a vármegye 24-et 990 forintba kerül,
  • a Magyarország 24 pedig 4990 forint lesz.

Az összes Volán és MÁV közlekedési eszközön naponta 990 forintért lehet egy vármegyében közlekedni, az országban pedig 4990 forintért. A 65 kedvezménytípusból 22 marad, többek között megszűnik majd a közalkalmazottak kedvezménye is.

Az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel, a 65 év felettiek és a 14 év alattiak is ingyenesen utazhatnak majd, 14 és 25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezménnyel.

A 90 százalékos kedvezmény kategóriában utazóknak ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon. Ősztől a bankkártyás fizetés az összes sárga Volánbuszon elérhető lesz.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy 2024 április 1-től a debreceni 14 év alatti tanulók ingyenesen tömegközlekedhetnek majd a városban, ez mindenkire érvényes lesz, aki debreceni tanulói jogviszonnyal rendelkezik.