Mindenét elvesztette a börtönben Szabó Bálint, aki tetteit megbánva egy jobb emberként térne vissza Szegedre

A börtönben előzetes letartóztatásban lévő Szabó Bálinttal készített riportot az Átlátszó. Mint ismert, a szegedi képviselőt már tavaly november 12-e óta fogva tartják. Azóta folyamatosan hosszabbítgatták szabadulásának dátumát, majd idén áprilisban úgy döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság, hogy egészen az elsőfokú ítélethirdetésig börtönben tartják Szabót, aki 20 kilót fogyott ez idő alatt. Első bírósági tárgyalása egyébként hamarosan esedékes.

A politikus az Átlátszónak először a kalandos provokátori életútjáról – amit tudatosan csinált állítása szerint – mesélt az oknyomozó portálnak, majd eljutottak oda, hogy Szabó sok ügyvédet elfogyasztott a börtönben, de egyikőjük sem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy miért tartják letartóztatva, ha az ügyészség felfüggesztett börtönt kér rá.

Elmondása szerint akkor hibázott, amikor egy távolsági buszon Budapestre tartott, ám akkor onnan már ki volt tiltva, a sofőr pedig nem tette le a városhatárnál, és ettől kezdve „futószalagra került” ő is, és az ügye is, így került végül először börtönbe, ami roppant nagy emberi kihívás volt számára. Orbán Viktornak is írt levelet, de nem segítséget kért tőle, hanem a 25 évvel ezelőtti első találkozásuk óta eltelt időszakról alkotott véleményét közölte vele. A riportban azt állította, egy magasrangú fideszes politikus még régebben azt mondta neki, hogy

belőle vagy miniszterelnök, vagy börtöntöltelék lesz.

Állítja, be fogja bizonyítani, hogy börtöntöltelékből is lehet miniszterelnök. Szabó azt mondta az Átlátszónak, megbánta tavaly őszi tetteit, miután a börtönben volt ideje ezen gondolkodni, hiszen a nap 24 órájából 23-at a zárkájában tölt. Ma például már nem kiabálná azt a rendőrök felé, hogy mocskos állatok, de „Pintér kutyáinak” sem nevezné őket. A szeptember 21-i, TEK-es konvojba való belekeveredését is őszintén megbánta állítása szerint, és azt is elmondta az Átlátszó riporterének, hogy ezt nem a fogva tartásának körülményei mondatják vele.

„Elvesztettem a kislányomat, megvonták a szülői felügyeleti jogaimat. Elvesztettem a feleségemet, éppen válik tőlem” – mondta Szabó, aki a cégét, lakását és a vagyonát is elvesztette, így tulajdonképpen hajléktalannak számít, ki is van jelentve Szegedről. Ennek ellenére azt állította egy kérdésre, hogy a hitelességét vissza kívánja szerezni, így el is árulta, továbbra is vállal majd közéleti szerepet, de nem valami ellen, hanem valamiért fog majd küzdeni, ha szabadul, így a botránypolitizálást is abbahagyja. Mint mondta, felröppentek hírek arról, hogy egyes államok menekültstátuszt ajánlottak részére, de neki

Magyarország a hazája és Szeged a választott városa.

Amikor azt kérdezték tőle, hogy a múltbéli tevékenysége megérte-e számára, azt válaszolta Szabó, hogy mindenben van valami jó: a személyiségére mindennél jobb hatással volt a börtönben töltött időszak, és megígérte, hogy a pozitív változást a környezetében élők is érezni fogják, ha szabadul az intézetből várhatóan 225 nap elteltével. Ez utóbbit segíti az is, hogy beismerő vallomást tett minden vádpontban, miután április közepén kapta kézhez a vádiratot, amit a nyilvánosság már márciusban megismert.

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy pozitív hatással volt rá a börtönélet, megtanulta becsülni a szabadidejét és az időbeosztása is fontos lett, hiszen jól kell gazdálkodni a rendelkezésére álló erőforrásokkal, de tanul főzni és van ideje másra is, amit korábban nem csinált. A teljes riport a fenti videón nézhető meg, melyben arról is beszél, hogy részt vesz-e a szegedi közgyűlésen szabadulása után, vagy fog-e találkozni Lázár János építési és közlekedési miniszterrel.