A békésszentandrási polgármester nem adná oda az egyháznak a milliárdos vagyont

Mint azt megírtuk korábban, mind Kübekházán mind Hódmezővásárhelyen bejelentkeztek már az egyházak az általános iskolák és óvodák épületeiért, azok ingóságáért egy tavaly decemberben elfogadott törvény alapján, amely szerint ha azt egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát át kell adni nekik ingyen és bérmentve.

Mindezek után a Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék határain lévő, Békés megyei Békésszentandrás polgármestere, Sinka Imre írta a napokban azt közösségi oldalán, hogy ha bilincsben viszik el, akkor sem írja alá a megállapodást az iskola és óvoda átadásáról az egyházzal, miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye a törvény alapján ott is bejelentette igényét a helyi, önkormányzati tulajdonú iskolára és óvodára.

A polgármester azt mondta az RTL Híradónak: a bilincset átvitt értelemben értette, de a strasbourgi bíróságig elmegy, hogy megvédje az önkormányzati vagyont. A portál azt írja, a békésszentandrási óvodát és iskolát tíz éve tartja fenn az egyház. De nemcsak iskola és óvoda van Békésszentandráson, hanem műfüves focipálya, közmunkaközpont, 40 fős szálláshely, több önkormányzati szolgálati lakás és a falu ivóvízkútjait is itt fúrták korábban.

Mindez milliárdos vagyon a polgármester szerint.

Azt is mondta, hogy az egyházzal nincs semmi bajuk, de amikor szó nélkül, kérdés nélkül beadják az ingatlanra a tulajdonlási igényüket azért, mert egy törvény ezt engedi, úgy gondolom, nem keresztény szellemű cselekedet.