Az egyházmegye átvenné Kübekháza iskolájának és óvodájának tulajdonjogát az ingóságokkal együtt

„Szomorúan olvastam Kiss-Rigó László püspök úr ma érkezett levelét, amelyben jelzi, hogy mint egyház, igényt tart a kübekházi iskolánk és óvodánk tulajdonjogára, annak minden ingó vagyonára a törvény erejénél fogva” – írja közösségi oldalán Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere arra, hogy egy tavaly decemberi törvény alapján nem csak az intézmények fenntartói jogát, de tulajdonjogát is gyakorolná az egyházmegye az ingóságok átvételével együtt.

Az önkormányzatok egy ideje már arra kényszerülnek, hogy az eddig még saját fenntartásaikban lévő oktatási intézményeket átadják az egyházaknak, mivel a helyhatóságok állami normatívája csökkent, míg az egyházak sokkal több pénzt kaptak ezek működtetésére. Molnár Róbert posztjában megjegyzi, hogy a település iskolája és óvodája soha nem volt egyházi tulajdon, csak a fenntartói jogokat adta át az önkormányzat még 2010-ben.

Csakhogy az állam tavaly december december 7-én úgy módosult az egyházfinanszírozási törvény, hogy a köznevelési szakképző intézményeket fenntartó egyházak számára biztosítja a feladatellátást szolgáló állami és önkormányzati tulajdonú épületek és az ezek tartozékát képező ingóságok tulajdonjogát mindaddig, amíg ezekben egyházi, köznevelési, szakképzési tevékenység folyik. Vagyis az egyházak vihetik a tulajdonjogot is ezentúl, az ingóságokkal együtt. Bár van egy olyan kitétel, hogy amennyiben az egyházi közfeladat-ellátás megszűnik, a tulajdonjog az ingatlannal együtt ingyenesen visszaszáll az eredeti tulajdonosra.

Erre hivatkozva írt a polgármesternek is levelet Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye feje, mondván átvennék a település iskoláját és óvodáját tulajdonjogostul, ingóságokkal. „Keresztény emberként, hazámat szerető magyar állampolgárként, polgármesterként és jogászként is felmerül bennem a kérdés: meddig szolgáló egy hatalom, és meddig törvény egy törvény?” – fejtegette immáron Molnár Róbert polgármester, majd analógiájában kitért arra, hogy vanon akkor is törvény-e mindez, ha „fegyverként használhatja azt a kormány bármire és bárki ellen, és nem a jószolgálat eszközeként?”

Fotó: Molnár Róbert / Facebook

A kübekházi polgármester hosszasan folytatta a történelmi analógiát a mai helyzetre vetítve, szerinte egy tollvonással ma is elvesznek mindent, mert megtehetik. „A legfájóbb, hogy a kormány a hatalma erejénél fogva, ismét az önkormányzatokkal való egyeztetés nélkül döntött, most egy tollvonással veszi el és adja át az egyháznak azokat az intézményeket, amelyeket a települések lakói hosszú évtizedek vagy akár évszázadok alatt építettek, modernizáltak és csinosítottak, ahová sok esetben a szülői közösségek odaadó tagjai különböző karitatív programokból vettek eszközöket.”

Ezután Molnár Róbert arról ír – szembesítve Kiss-Rigó László püspököt korábbi szavaival –, hogy nem haragszik a leveléért, inkább sajnálja őt, amiért „akarva, akaratlanul áldozatává lett ő is ennek a rendszernek, nem tudott ellenállni a hatalmi csábításnak, a pénz szerelmének”. Szerinte csodás és őszinte dolgok részesei voltak ketten mindaddig, amíg Orbán Viktor közéjük nem állt, és „nem kerítette teljes hatalmába őt, és nem silányította le pásztorból vagyonkezelővé és végrehajtójává a neki adott súlyos tíz-, százmilliárdok által”.

Az Egyházmegye egyébként tizenöt köznevelési intézményt és ezek számos tagintézményét működteti a megyén belül, ám Békés megyében ez a szám még nagyobb. Szegeden is számos intézményt működtetnek, köztük két szeretetotthont is. Ám nem csupán oktatási és jótékony célú intézmény van Kiss-Rigó László által vezetett egyházmegye tulajdonában, többek között a Dóm aljában működő Katedrális éttermet is műkötetik, de a Szent Gellért Fórumon túl egy négycsillagos, kápolnás szálloda is hamarosan a vagyont gyarapítja majd. A szegedi SZEFO is ingyenesen az egyházmegyére szállt.