A CÖF-alapító szerint Ukrajna elrettentésére is kellhet az erős magyar haderő

A 444.hu egy érdekes részletre bukkant a hétfő esti Hír TV Vezércikk című műsorában.

A lap azt írja, hogy az első téma Orbán Viktor bejelentése volt, mely szerint vissza akarják adni a magyar honvédség megbecsültségét, erejét. Mint mondta, nekünk, magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert „akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem”.

A témához aztán hozzá is szóltak a vendégek, elsőként Fricz Tamás politológus és CÖF-alapító azzal, hogy elmondta: különleges világpolitikai helyzet alakult ki az orosz-ukrán háború kapcsán, és minden országnak, mely közel van a frontvonalhoz, szükséges hogy felkészüljön bármilyen fordulatra. Szerinte már megszoktuk a békét, de mára megváltozott a helyzet, ezért erős hadsereggel rendelkezni.

„A környékünkön lévő országoknak, melyeknek esetleg olyan gondolatai támadnának bizonyos válságos helyzetekben, hogy neadjisten Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazzanak negatív gondolatokat és elképzeléseket. Nem kell a százéves történelmünkre visszautalnom gondolom ezzel kapcsolatban” – mondta, majd hozzátette, egy erős hadsereg elrettentő gondolat lehet a szomszédaink felé.

„Ebben a jelenlegi helyzetben alakulhatnak bárhogyan az események. És ha csak annyit mondunk, hogy Ukrajna egy bizonyos helyzetben például arra gondol, hogy Magyarország neki túlságosan sok gondot okoz, hogy a kárpátaljai magyarokkal gondjai vannak, gondoljunk most a munkácsi vár tetejéről a turulszobor levételére. Tehát ha feszültebbé válik a helyzet, akkor Ukrajnában is sok mindenre gondolhatnak bizonyos vezetők a magyarokkal kapcsolatban. Tehát nem árt ez a felkészültség, elvontan, szimbolikusan sem, és abszolút konkrétan sem.”

A 444.hu szemlézése szerint a műsorvezető nem kérdezett vissza, hogy tényleg Ukrajnától félti-e Magyarországot, inkább arra terelte át a szót, hogy a 2010 előtti baloldali kormányok gyakorlatilag szétverték a hadsereget.