Orbán szerint mérföldkőnek számít a Hódmezővásárhelyre szánt harcjárművek érkezése

A miniszterelnök szerint nekünk, magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert „akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem”. Erről szombaton beszélt Budapesten, és említést tett azokról az új Lynx harcjárművekről is, amelyek Hódmezővásárhelyre érkeznek majd.

A kormányfő az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen tartott beszédében kiemelte, ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, „a jövőben bizonyosan elbukik majd”. Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és „mi sem maradhatunk le ebben”.

„Nem dughatjuk strucc módjára homokba a fejünket”, és ha így megy tovább, a szankciók megrendítik Európát, ráadásul úgy tűnik, elhúzódó háborúra kell berendezkedni. Most esküt tett közel 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló fiatal, ami önmagában elég ok az örömre Orbán szerint, bár kellene még néhány ilyen zászlóalj. De emellett most lépnek szolgálatba a Lynx harcjárművek is, így a haderőfejlesztés egyik fontos mérföldkövét is megünnepelhetik.

Az eskütételen kiállították a Lynx KF41 harcjárművet, melyből a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46-ot szállít a cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak. A Lynx felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta.

A honvedelem.hu ír arról, hogy a járműveket ezután a Hősök teréről vasárnap 21 órakor szállítják Hódmezővásárhelyre a Dózsa György út–Kerepesi út–Veres Péter út–Szabadföldi út–3. sz. főút–M0 autóút–M5 autópálya–M43–47. sz. út útvonalon. A Magyar Honvédség kéri a lakosságot, hogy az érintett útvonalon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Most olyan időket élünk, amikor jó okunk van komoly veszélyeket felfedezni az ország határainál, ilyen a háború, és az, hogy Nyugatról fegyverek áramlanak a frontra. Ráadásul Európát a határainknál délről illegális migránsok ostromolják felfegyverzett csoportjaikkal.”

Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG vezérigazgatója arról beszélt, milyen előnyös, hogy egy olyan kormány van Magyarországon, amely gondoskodik a honvédségről. „A katonákra nézve látja rajtuk az elkötelezettséget, az elhivatottságot és azt, hogy készek megvédeni országukat, Európát és a NATO-t” – jelentette ki. „Most a legjobb védelmet, igazi csúcstechnológiát kap a honvédség.”

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI