Kedden is újabb történelmi mélyponton a forint az inflációs adat után

Már hétfőn is újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben is, ami kedden folytatódott: reggel stagnálással indult a nap, majd az inflációs adat után több hullámban új történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz írja a Portfolio. Az euróval szembeni jegyzések a 428,70-es szintig emelkedtek. A dollár ismét 440 forint felett jár, de nemrég még 442,3-nál állt be a történelmi maximum.

A forint a régióban is alulteljesít, mivel közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty egyelőre csupán 0,2%-os gyengülésben van az euróval szemben, míg a cseh korona gyakorlatilag stagnál. A lap azt írja, hogy a dollár sem különösen erősödik ma az euróval szemben, így ez nem magyarázza a forint gyengülését az amerikai fizetőeszközzel szemben.

Egyelőre rövidtávon nem látszik, mi fordíthatna a forint negatív tendenciáján azt követően, hogy az MNB két hete leállította a kamatemeléseket, a piac talán az uniós megállapodásban bízhat. Mint arról beszámoltunk, a KSH számításai szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Ez sokéves rekordnak számít, ekkor már érezhető volt az energiaárak hatása is.