O'Leary: Ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben

Michael O'Leary Ryanair-vezér az extraprofitadóról adott interjút az Euronewsnak, ahol szintén hangoztak el érdekes dolgok. Többek között Gulyás Gergelyre és Nagy Mártonra utalva mondta, hogy „ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben”.

Ez őrület. Magyarország sokkal drágábbá tette a ki és beutazást éppen akkor, amikor minden európai ország csökkenti a repülés költségét, hogy feltámassza a gazdaságát a covid után. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter akkor is hazudott, amikor azt állította, hogy Európa-szerte vannak ilyen adónemek – mondta O'Leary.

A Ryanair vezére elmondta, az elmúlt két évben a Ryanair mintegy másfél milliárd eurót veszített, a WizzAirrel együtt a két legnagyobb Magyarországon működő légitársaság pedig összesen egymilliárd eurót bukott mindössze 12 hónap alatt. Erre Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy gondolta

Ez őrület. Most ő vagy egy komplett idióta vagy nem érti a közgazdaságtant.

A légitársaság vezetőjét kérdezték arról is, tényleg úgy gondolja-e, hogy mindenért Nagy Márton a felelős, mire O'Leary azt mondta, nem járatos a magyar politikában, felőle lehet Nagy vagy Orbán, a lényeg szerinte, hogy nem lehet megadóztatni valamit, ami nem létezik.

Nemrég Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszer arra kérte a magyarokat, hogy repüljenek inkább a konkurenciával, vagyis a WizzAirrel. O'Leary szerint „jól mutatja, hogy ezek a magyar miniszterek mennyire nincsenek tisztában a valósággal, hogy először bevezetnek egy extraprofit adót egy veszteséges szektorral szemben. Majd arra kérik a magyar családokat, hogy használjanak egy Ryanairnél drágább légitársaságot.” Ekkor tette hozzá:

„Ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben,

ha azt hiszik, hogy az emberek majd boldogan kifizetik a különadót és egyik napról a másikra egy drágább légitársaságot választanak.” Az Euronews rákérdezett arra is, hogy ez a stílus egy stratégia része-e, mire a Ryanair-vezér elmondta, hogy szerinte „csak így lehet beszélni azokkal a hülye politikusokkal, akik a saját állampolgáraikat akarják értelmetlenül megadóztatni. Az elmúlt héten sikerült lelepleznünk Nagy úr és a magyar kormány hazugságait.”

Elmondta, nem adják fel: újra és újra be fogják bizonyítani, hogy hazudnak. „Mi mindig le fogjuk leplezni, és kínos helyzetbe fogjuk hozni ezeket a politikusokat, amint hülye törvényeket hoznak, és azt hazudják az embereknek, hogy nem nekik kell megfizetniük a különadókat. És addig hozzuk szégyenbe a magyar kormányt is, amíg nem törli el ezt az igazságtalan és kártékony adót, ami első sorban a magyar családokat sújtja.

Összefoglalva, a Ryanair-saga eddigi részei:

  • Először azzal kezdődött az egész, hogy a kormány bejelentette: extraprofitadót vetnek ki a légitársaságokra is.
  • Ezután a Ryanair volt az első, mely nyíltan beleállt a dologba, és minden további nélkül, egyenesen áthárította az utasokra az adót.
  • Erre a kormány fogta magát, és ráküldte a fogyasztóvédelmet a Ryanairre az extraprofitadó áthárítása miatt.
  • A következő epizódban már a Ryanair vezére, a szabadszájúságáról híres Michael O'Leary szólalt meg és adott ki egy közleményt, leidiótázva mind az adót, mind Nagy Márton minisztert is. Hozzátették, az extraprofiadó rablás egy olyan kormánytól, ami teljesen elvesztette kapcsolatát a valósággal.
  • Ezután Nagy Márton bocsánatkérést követelt a cégtől a magyar családok nevében, illetve megjegyezte: Reméljük, hogy nem ilyen arroganciával kezelik az utasok problémáit.
  • A Magyar Nemzet megjelentetett egy írást, miszerint információik alapján az adó miatt a magyarok 60 százaléka mondta vissza a jegyét.
  • Erre a légitársaság úgy reagált, hogy nyilvánosságra hozták a valós számokat, eszerint mindössze 3 százalékról volt szó, majd ki is rakták a honlapjukra azt a felhívást, miszerint a Magyar Nemzet hazudott.
  • A Ryanair újból kiadott egy közleményt, melyben bocsánatkérést követelnek a magyar utazók és családok nevében Nagy Mártontól, amiért hazudott, meg is nevezve, hogy miben.
  • Ezek után a Varga Judit-féle Igazságügyi Minisztérium adott ki egy közleményt, mely szerint soron kívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelnek el a cég ellen, mert „a Ryanairrel kapcsolatban nemcsak az extraprofit-különadó áthárításával kapcsolatos bejelentések érkeztek”.
  • Szerdán jelent meg a hír, miszerint ismét levelet kaptak a Ryanair utasai a légitársaságtól, ezúttal arra biztatják őket, hogy írjanak tiltakozó levelet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek. A levél végén egy gombnyomással létre is lehet hozni egy személyesen Nagy Mártonnak szóló, előre megírt angol nyelvű üzenetet.