A Ryanair-vezér szerint a Magyar Nemzet hazudott a 60 százalékos jegyvisszaváltási aránnyal

„Hamisak és nyilvánvalóan koholtak” a Ryanair szerint azok a Magyar Nemzetben megjelentetett információk, amelyek szerint a magyar kormány által exptraprofitadónak nevezett sarc áthárítása miatt „a már kifizetett júliusi jegyek hatvan százalékát” lemondták az utasok a cég által megadott csütörtöki határidőig – írja a hvg.hu.

A kormánypárti Magyar Nemzet cikkezett arról korábban, miszerint az utazók többsége elutasítja, hogy a légitársaságok az extra nyereségük után fizetendő új adót a jegyárakban egy az egyben hárítsák át a vásárlóikra. Ezt azzal az értesülésükkel indokolták, miszerint a „Ryanair diszkont-légitársaság fogyasztóvédelmi eljárás alá vont, visszamenőleges árképzésére válaszul a már kifizetett júliusi jegyek hatvan százalékát a cég által megadott csütörtöki határidőig az utasok lemondták, azaz inkább visszakérik az eredeti árat”. 

A Ryanair ezzel szemben azt állítja, hogy a július 1-je utáni időpontra repülőjegyet váltott utasaik kevesebb mint 3 százaléka mondta vissza az utazását, ők vissza is kapják a jegyük árát. Ezeket a helyeket azonban „újra megvásárolhatják majd a magyar családok” – írta pénteki, a hvg.hu számára is megküldött közleményében a légitársaság. Ezt azt jelenti, hogy

utasaik 97 százaléka úgy döntött, kifizeti a Nagy Márton fejlesztési miniszter által a veszteséges légitársaságokra kivetett kamu és idióta »extraprofitadót«.

A társaság a közleményben megismételte a korábbi érveit: az adó miatt majd csak drágábban tud utazni az a több ezer magyar család, amelynek szüksége lenne az olcsó jegyekre, hogy meg tudja látogatni Európa-szerte dolgozó barátait és családjait. Nagy miniszternek bocsánatot kellene kérnie a magyar családoktól, amelyeknek emiatt az idióta sarc miatt magasabb jegyárat kell fizetniük – írták.

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary korábban szintén a hvg.hu-nak nyilatkozva idiótának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert és arról is beszélt, hogy a kormány lépése miatt valószínűleg csökkenteni fogják a budapesti járataik számát.