Ráküldte a fogyasztóvédelmet a kormány a Ryanairre az extraprofitadó áthárítása miatt

Azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben a fővárosi kormányhivatal pénteken.

Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni. Ezért a kormányhivatal azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben. Azt vizsgálják, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

A kormány a jövőben sem engedi meg, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk olvasható a közleményben.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken azt közölte az MTI-vel: a kormány a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. A miniszter fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta azért, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

Mint írtuk, korábban a Ryanair a magyar kormánynak is üzent közleményében, hogy törölje el a légitársaságokra kivetett különadót. A légitársaság megfogalmazása szerint a félreirányzott adó helyrehozhatatlan károkat okozna a magyar turizmusnak, közlekedésnek és munkaerőpiacnak. A közleményben úgy fogalmaznak, 

több, mint hülyeség, hogy a magyar kormány extraprofitadót vet ki a légiiparra, amikor nem léteznek nyereségek.

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára” – állt az ír fapados légitársaság közleményében.

A Ryanair egyébként tegnap elnevezte légiforgalmi adónak a kormány által bevezetett extraprofitadót, és azt 3900 forint értékben ráterheli az utasokra – még az adó kivetése előtti foglalásokra is – írta a Telex. Erről az utasok csütörtökön kaptak tájékoztatást, mely így szól: „Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.”

Az új adó mértéke utasonként 3900 forint, mely körülbelül 10 euró, ennyivel terhelik meg a jegyet már birtoklók bankkártyáját. Hozzátették azonban, hogy azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat június 16-ig, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak.