Több utas, mégis brutális veszteség a Wizz Airnél: az elszálló üzemanyagárak és a covid is betett

A március 31-én záruló pénzügyi évében 642,5 millió eurós, azaz mai árfolyamon mintegy 250 milliárd forint veszteséget termelt a Wizz Air, ami meghaladja az egy évvel ezelőtti 576 milliós mínuszt – derül ki a cég szerdán kiadott éves gyorsjelentéséről, melyet a hvg.hu szemlézett.

Március végétől március végéig 27,1 millió utas repült velük, közel 17 millióval több, mint egy éve. Ebből adódóan a bevételük is növekedett, mégpedig 739 millió euróról, 1,663 milliárd euróra. A jegyárakból összesen 732,1 millió euró bevétele volt a cégnek, míg a kiegészítő bevételek (pl. a csomagok feladásának vagy az egymás mellé vett jegyeknek a plusz költsége) 931,4 milliót jelentettek.

A veszteség a cég szerint az üzemanyag árának drágulása miatt következett be. Míg egy évvel ezelőtt 347,4 millió eurót költöttek üzemanyagra, addig a mostani üzleti évben ez 649 millióra nőtt. A személyzet költsége 132,9 millióról 220,5 millió euróra nőtt, de a reptéri költségeik is közel duplájára emelkedtek: 254,9 millió euróról 545,9 millió euróra.

Váradi József, a cég vezérigazgatója az eredményhez fűzött kommentárjában kiemelte, hogy mindenképpen pozitívum az utasszám növekedése, illetve az, hogy a repülőgépeik töltöttsége 64-ról 78 százalékra javult. Váradi arról is írt, hogy az iparágban minden szereplőnek gondot okoz az ellátási láncok globális lassulása, de az állandó munkaerőhiány is nehezíti a helyzetüket.

Összességében még így is optimista a cégvezetés, mivel rendkívül erős idei nyarat várnak, ám mindezek ellenére a 2023-as pénzügyi év első negyedévére így is operatív veszteséggel számol a Wizz Air.

A Ryanair a magyar kormánynak is üzent közleményében, hogy törölje el a légitársaságokra kivetett különadót. A légitársaság megfogalmazása szerint a félreirányzott adó helyrehozhatatlan károkat okozna a magyar turizmusnak, közlekedésnek és munkaerőpiacnak. A közleményben úgy fogalmaznak, több, mint hülyeség, hogy a magyar kormány extraprofitadót vet ki a légiiparra, amikor nem léteznek nyereségek.