Megszavazták: Szegedi köztársasági elnöke lett az országnak Novák Katalin személyében

Áder János jelenlegi államfő második elnöki mandátuma május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Így aztán Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-ei évzáró sajtótájékoztatóján jelentette be Budapesten, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli első női köztársasági elnöknek.

Novák természetesen elfogadta a jelölést: „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársaságielnök-jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok” – írta akkor. A parlamentben épp március 10-én zajlik a jelöltek meghallgatása és a választási procedúra, amelynek során

végül megszavazták a családügyi minisztert első női köztársasági elnöknek.

Novák Szegeden született 1977. szeptember 6-án, itt a Ságváriban tanult, majd 1996-tól a fővárosban a Corvinuson, 1999–2004 között pedig ismét Szegeden az egyetemen, illetve a Párizs-Nanterre-i Egyetem Közösségi és francia jogi képzésén vett részt. 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, 2017 novemberétől a Fidesz alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 21. legbefolyásosabb személye. A Forbes 2021-es és az idei listája szerint is a közéleti kategória első helyén szerepel.

Az ellenzék is jelölt köztársasági elnököt; mivel bár a fideszes többség miatt nincs esély a megválasztására, jelképesen továbbra is számít. Eleinte Iványi Gábort javasolta a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter. A vásárhelyi polgármester szerint Iványi Gábor azért lett volna jó választás, mert ő képes lenne arra, hogy integrálja a nemzetet, függetlenül attól, hogy valaki jobb- vagy baloldali. Viszont csupán érdeklődés szintjén merült fel az Oltalom Karitatív Egyesületet, valamint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget vezető Iványi, akinél nemrég a NAV tartott házkutatást.

Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült azonban, végül a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egységesen Róna Pétert jelölte a márciusi elnökválasztáson.

Róna nemzeti megbékélést szorgalmazott az Országgyűlés előtt elmondott beszédében. Hangsúlyozta: nemzeti megbékélés nem lesz méltányosság nélkül. A politikus az államfőválasztást megelőzően elmondott beszédében bírálta az alaptörvényt, amely minden hatalmat az Országgyűlés kezébe ad, "ezzel kecskére bízza a káposztát", és kijelentette: Szent István óta társadalmi megegyezés van abban, hogy mi, magyarok, a nyugathoz kívánunk tartozni.

Róna Péter arra is rámutatott, hogy anyagi jólétünket az európai uniós tagságunkkal tudjuk biztosítani, míg biztonságot a NATO szavatol nekünk. Miért kellene mindezt kidobni ez orosz diktátor barátságáért? tette fel a kérdést. Isten áldja a hazát, Isten áldja a magyarokat zárta szavait.

Novák Katalin köztársasági elnökké választása esetén fundamentumként jelölte meg az alaptörvényt. A Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje az államfőválasztást megelőző beszédében kijelentette: az alaptörvényt betartja és betartatja, nem az alkotmányos rend lebontásán, hanem annak őreként annak fenntartásán fog munkálkodni. Azt mondta, felkészült az előtte álló embert próbáló feladatra.

Neki minden magyart képviselnie kell rögzítette. Úgy fogalmazott, amíg az országnak van szabad akarata, nem tudják leigázni, ez a szuverenitása alapja, annak bölcsője pedig a család. Szuverenitásról nemzeti vonatkozásban soha nem leszek hajlandó lemondani hangsúlyozta. Novák Katalin védhetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte az Oroszország által indított háborút. A magyarok békét akarnak, mi nők nem a háborút, hanem a békét akarjuk megnyerni, mert békében lehet gyarapodni, építkezni, tervezni, egymásra mosolyogni - mondta.