Márki-Zay Orbán Viktor gyerekeinek keresztelőjét, Iványi Gábort tenné államfővé Novák Katalinnal szemben

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter Iványi Gábort kérné fel köztársaságielnök-jelöltnek – írta meg a Telex. A szavazásig még négy hét van, azonban a hat ellenzéki párt még nem egyezett meg arról, hogy legyen-e ellenzéki jelölt a Fidesz–KDNP indulójával, Novák Katalinnal szemben.

Azt azonban már most is lehet tudni, hogy a Jobbik Iványi helyett egy nemzetközileg elismert magyar professzort jelölne inkább államfőjelöltnek. Márki-Zay Péter szerint Iványi Gábor azért lenne jó választás, mert ő képes lenne arra, hogy integrálja a nemzetet, függetlenül attól, hogy valaki jobb- vagy baloldali. Azt azonban hangsúlyozta, a hatpári konszenzus nélkül egyelőre csak érdeklődött az Oltalom Karitatív Egyesületet, valamint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget vezető Iványinál.

Iványi a Telex kérdésére elmondta: elfogadná a hivatalos felkérést, de ha lesz egy olyan jelölt, akit mindenki egységesen támogat, akkor hátralép a javára. A köztársaságielnök-jelöltséghez negyven országgyűlési képviselő ajánlása kellene, míg a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd parlamenti frakcióiban összesen 35 képviselő ül, így a Jobbik nélkül nem sok esély lenne erre.

Márki-Zay Péter megjegyezte, hogy a későbbiekben azt szeretnék, ha a köztársasági elnököt nem az Országgyűlés, hanem az állampolgárok választanák, kormányváltás esetén pedig eszerint fogják módosítani a vonatkozó szabályt.