Ismét megszállta a NAV Iványi Gáborék intézményét, a tömeg pedig a NAV-osokat

Az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában 30 NAV-os jelent meg hétfő reggel házkutatási paranccsal. Mint kiderült, költségvetési csalásra gyanakodnak – írja a hvg.hu. Később kisebb tüntetés is kialakult a Dankó utcai központ előtt, ahol ellenzéki politikusok is megjelentek.

„Ez egy demonstratív politikai akció” – mondta a hvg.hu-nak Iványi Gábor, aki nemrég még az ellenzék egy lehetséges köztársaságielnök-jelöltjeként ment végig a sajtón. Iványi megerősítette, hogy hétfő reggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nagyjából harminc munkatársa jelent meg az Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi, Dankó utcai központjában, akik házkutatási paranccsal érkeztek.

A helyszínen kiderült, hogy a NAV szerint „több jogi személlyel kapcsolatban” és „költségvetési csalás” miatt nyomoznának, ezért jöttek iratokat lefoglalni. Iványit ez teljesen váratlanul érte, mert adótartozásról tudott. A többek között a NAV-osok állítása szerint a lelkészképző főiskolájukat és az Oltalom Karitatív Egyesületet érintő költségvetési csalást nem érti. Iványi ragaszkodik a házkutatás során a sajtó jelenlétéhez, aminek a NAV adónyomozói nem örülnek. Iványi Gábor a hvg.hu helyszíni tudósítójának azt mondta, ez „teljes politikai letámadás”, nem sokkal azután, hogy őt az ellenzék köztársasági elnökjelöltnek jelölte volna. Iványi a NAV-osokhoz fordulva kijelentette:

Itt nincs költségvetési csalás, ha van ilyen, akkor azt a Miniszterelnökségen tessék keresni.”

Iványi Gábor szerint ez a régi történet új felvonása lehet: valóban van elmaradásuk a NAV felé, de mint sokszor elmondta, ezt nagyon szívesen kifizetnék, ha végre a magyar állami is kifizetné azt a több milliárd forintot nekik, ami a jog szerint jár, amely szerinte mintegy 12 milliárd forint körüli összeg. A helyszínen van Herényi Károly, az MDF egykori elnöke is, aki azt mondta, mint a lelkészképző hallgatója és az Oltalom Egyesület önkéntese is érintettnek érzi magát, ráadásul Iványi barátja is. Iványi azt mondta,

„van tapasztalatom ebben, a rendszerváltás előtt az állampárt is házkutatásokkal igyekezett megfélemlíteni, üldözték az egyházakat”.

Iványi üzent Orbán Viktornak is: inkább az ő hivatalában kellene vizsgálódni, hogy kiderüljön, hova lett az a sok pénzt, amit ettől az országtól elloptak. Az a helyzet alakult ki a hvg.hu szerint, hogy Iványi és a vele együtt mozgó újságírók előtt elzárták az utat a NAV-osok, így Iványi sem tud ott lenni az irodákban, ahol éppen a házkutatás folyik.

Szolidaritási demonstrációt hirdetett a Párbeszéd hétfő délután 3 órára az Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai központjához.

Iványi Gábor, az Oltalom vezetője ismertette az ott lévőknek, hogy mi történt a nap folyamán, majd megpróbáltak bemenni az épületbe. A lelkész mindenkit a vendégének nyilvánított, így akartak bejutni, de az adóhatóság emberei nem engedték be őket. Többször is kijelentették, hogy a sajtónak kint kell maradnia. Patthelyzet alakult ki a hvg.hu tudósítója szerint.

Nem ez az első NAV-os kivonulás: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartása alatt működő, szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Gimnázium is szerepel a NAV közzétett adóslistáján. Tavaly augusztusban ki is vonultak a szegedi intézménybe, azonban nem tudtak semmit elkobozni, a padok és a székek nem voltak használhatóak. 2020-ban adtuk hírül, hogy az új tanévtől csökkentette, majd teljesen megvonta a kormány a kiegészítő támogatást a MET iskoláitól. Több óvodát, általános iskolát és középiskolát is üzemeltetnek az országban, Szegeden például ilyen intézmény a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola.