Novák Katalin a legbefolyásosabb női közéleti szereplő a Forbes szerint

A Forbes idén is kiadta a legbefolyásosabb magyar nőket rangsoroló listát. Ezt négy kategóriára osztották: üzlet, média, közélet és kultúra. A lista rangsorolása során a befolyás egy „tudásból, kapcsolatokból, momentumból, politikából és pénzből álló” egyvelegből állt össze, tehát nem volt elég a rang, vagy az adott cég árbevétele.

A közéleti listát idén is Novák Katalin vezeti, immáron miniszter helyett már köztársaságielnök-jelöltként. Ezt meg is jegyezte a Forbes: csak a lista megjelenése után derül ki hivatalosan, hogy ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, de jóformán elképzelhetetlen, hogy ne Novák Katalin legyen az első. Őt Orbán Ráhel követi, majd Schmidt Mária, míg Varga Judit negyedik lett. Az ötödik Dobrev Klára, a hatodik pedig Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége. A tízfős listán új szereplőként Donáth Anna a nyolcadik lett.

Novák Katalin rövid leírásában az szerepel, hogy amennyiben megválasztják köztársasági elnöknek, egészen más stílusú elnökséget várhatunk, mint amilyen Áder Jánosé volt. A Forbes informátorai szinte egybehangzóan állították, hogy a csupán 44 éves Novák a Fidesz következő generációjának kulcsembere lehet. Ha tíz év köztársasági elnökség után – még mindig csak 54 évesen – a napi politikai csatározások sarától megvédve visszakerül a frontvonalba, erős felhatalmazást jelent a további terveire.

Befolyását növeli, hogy egy esetleges kormányváltás esetén is ő lesz az államfő, valamint a Fideszen belüli szerepe továbbra is kiemelt marad. „Maradok, aki vagyok” – így kommentálta a miniszterelnök felkérését a posztra, és bár bejelentette, hogy felfüggeszti fideszes párttagságát, az első női köztársasági elnökség minden bizonnyal markánsan konzervatív lesz – írják.