Róna Pétert jelöli az ellenzéki összefogás köztársasági elnöknek

Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült az elmúlt hetekben, végül a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egységesen Róna Pétert jelöli a márciusi elnökválasztáson – írja az Egységben Magyarországért közleménye, amely szerint a jelölést a 79 éves jogász-közgazdász, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre. Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd” – idézi a közlemény Márki-Zay Pétert.

Azt mi is megírtuk, hogy korábban Iványi Gábor nevét dobta fel a vásárhelyi polgármester. Iványi Orbán Viktor gyerekeinek keresztelője volt, bár a Jobbik helyette egy nemzetközileg elismert magyar professzort jelölt volna inkább államfőjelöltnek. Márki-Zay Péter szerint Iványi Gábor azért lett volna jó választás, mert ő képes lenne arra, hogy integrálja a nemzetet, függetlenül attól, hogy valaki jobb- vagy baloldali, de végül csak érdeklődött nála ezzel kapcsolatban, a közös jelölt Róna Péter lett.

Róna Péter magyar közgazdász, jogász, üzletember, aki 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. Egyetemei elvégzése után előbb egy ügyvédi iroda, majd egy minisztérium munkatársa volt, később a brit bankszektorban dolgozott. 1986 és 1990 között a J. Henry Schroders bank elnök-vezérigazgatója, 1990 és 2004 között a NABI buszgyártó cég magyarországi leányvállalatának alapító elnöke, valamint az Első Magyar Alap elnök-vezérigazgatója, több egyetem oktatója.