Online rádió hibaelhárítás kisokos – avagy mitévő légy, ha nem tudod hallgatni az adást? (X)

Az internetes rádiózás ma már egyértelműen fölényt élvez a hagyományos FM-sugárzással szemben, hiszen több szempontból is előnyösebb. Ám a technika ördöge itt sem pihen, ugyanis előfordulhatnak olyan esetek, amikor bármennyire szeretnénk, de valamely okból sajnos nem szólal meg az adás.

Mi lehet a probléma oka, és mit lehet tenni ilyen esetekben? Mai cikkünkben ehhez adunk pár tippet, melyeket akkor is alkalmazhatsz, ha épp a MyOnlineRadio felületén akadna hasonló gondod.

Első lépés: ellenőrizd az internetkapcsolatot!

Meglepő, de sok esetben pontosan ez a banális dolog okozza a problémát. Az online rádióadás hallgatásához ugyanis élő, stabil internetkapcsolat kell, hiszen itt nem a rádióhullámokat fogja be a készülék. Ha pedig nincs internet-hozzáférés, akkor nem szól a rádió sem.

Győződj meg róla tehát, hogy a készüléked rendben kapcsolódik-e a Wi-Fi hálózathoz vagy a mobilinternethez. Ehhez próbálj meg betölteni bármilyen weboldalt, indíts el egy videót, vagy frissítsd a közösségi médiás hírfolyamodat.

Ha mobilinternetet használsz, akkor ellenőrizd, hogy nem használtad-e fel a havi keretedet, ha ugyanis a díjcsomagodban foglalt adatmennyiség elfogy, akkor a szolgáltató korlátozza a hozzáférésedet.

Amennyiben az internetkapcsolattal minden rendben van, de továbbra sincs rádióadás, akkor folytasd a problémamegoldást a következőkkel.

Ellenőrizd a böngésződ frissítéseit!

A böngészők úgynevezett Audio Taget használnak, ezek segítségével játsszák le az adást. Ám ha a program ezt bármilyen okból nem támogatja, akkor nem fogod tudni hallgatni a rádiót sem. Jó hír, hogy manapság már minden böngésző rendelkezik ezzel a funkcióval, így ez esetben nincs más dolgod, mint frissíteni a programot.

Ez maximum akkor okozhat gondot, ha egy régebbi készüléket használsz, de érdemes ekkor is megpróbálni feltenni egy frissebb verziót, már csak biztonsági szempontból is.

Nézz utána az engedélyezett portoknak!

A különböző adók sokféle portot használhatnak, ám egyes vírusirtó programok sokszor automatikusan letiltanak néhányat, céges internet esetén pedig a rendszergazda végezhet ilyen módosításokat a hálózaton.

Érdemes tehát utánanézni, hogy mely portok vannak esetleg letiltva, és így rálelhetsz a hiba okára. Ha a blokkolást a vírusirtód kezdeményezte, akkor ezt egyszerűen feloldhatod, de ha céges hálózatról van szó, akkor beszélned kell a rendszergazdával ezügyben.

Amikor nem nálad van a gond…

Természetesen előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nálad minden rendben van, csak egyszerűen túlterheltek a rádióadást közvetítő szerverek, mert nagyobb a hallgatói igény, mint amennyit elbírnak.

Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy keresel egy másik szervert (a nagyobb rádióadók általában többet is használnak egyszerre), hátha az kevésbé leterhelt, vagy keresel addig egy másik csatornát, és később majd újra próbálkozol.