Eltérő táplálékigény kor- és méret alapján – hogyan etessük kedvencünket? (X)

Nem csupán az életkor lényeges szempont a kutyatáp kiválasztása és az etetés kapcsán, hanem állatunk testméretének figyelembevétele is legalább ennyire fontos. Az alábbiakban ahhoz nyújtunk segítséget, hogy mire érdemes ügyelni kis-, közepes- és nagytestű ebek esetében.

Tartsuk szem előtt a korát és testméretét!

Amint megnézzük a Grandopet.hu kutyatáp választékát, láthatjuk, hogy kistestű kutyák, közepes és nagy termetű ebek részére is vásárolhatunk prémium eledeleket. Erről úgy bizonyosodhatunk meg, ha figyeljük a feliratot, miszerint small, medium vagy large breed. Ilyenkor ugyanabból a márkából többféle száraztáp is készült a kutyusok mérete alapján. Ennek az az előnye, hogy nem kell kikísérleteznünk, hogy melyik tápszer a legideálisabb az állatunknak, hiszen a gyártó már gondolt erre, s ez alapján dobta piacra a megfelelő opciókat.

A kisebb méret nem egyenlő a kölyökkorral, vagyis arra is figyelnünk kell, hogy mekkorára nő majd bundás barátunk, hiszen a kistermetű és nagyobb testű ebek esetében különbségek vannak azon a téren, hogy hány éves korig számítanak kölyöknek. Ez könnyen belátható, mivel más a fejlődési ütemük. Egy törpekutyus körülbelül 8 hónapig számít kölyöknek, azonban egy óriás ebnél akár 2 évbe is telhet, mire eléri a felnőtt méretet.

Miben különböznek a különféle tápok?

Egy kölyök energiaigénye lehet akár kétszeres is egy felnőtt állatéhoz viszonyítva, azonban a gyomruk még pici, tehát nem tudnak akkora mennyiséget bevinni, amennyi fedezné a tápanyagszükségletet. Erre az a megoldás, hogy kölyöknek szánt verziót választunk, amelyek koncentráltabbak, tápanyagban és energiában gazdagabbak, ugyanakkor a tápanyag és energia aránya is optimális, azaz kölykökre tervezett.

Idősebb állatoknál pedig többféle egészségmegőrző alkotóra, plusz vitaminokra is szükség lehet, amelyek képesek valamelyest kompenzálni az ízületi problémákat, vagyis hozzájárulnak a megelőzéshez.

A mennyiség és a gyakoriság is lényeges

Az sem mindegy, hogy milyen gyakran és mekkora mennyiséget porciózunk ki kedvencünknek, segítség lehet, ha beszerzünk egy mérőpoharat, illetve szem előtt tartjuk a csomagoláson feltüntetetteket, illetve az állatorvos által javasoltakat, így elkerülhető a túletetés, amely mind kölykök, mind felnőtt és idős ebek esetében veszélyes. Nem csupán az elhízás miatt okozhat problémát, hanem akár csontnövekedési zavarokhoz is vezethet.

A tápszemcse mérete pedig különösen fontos felnőtt állatoknál, hiszen esetükben arra kell törekedni, hogy alaposan megrágják, s így tisztulhassanak a fogaik is, ne pedig behabzsolják egy perc alatt. Így állatunk emésztésének is jót teszünk, ráadásul mérsékelhetjük a fogkőképződést.

Döntsünk okosan, és válasszunk bundás pajtásunk korához, méretéhez és egészségi állapotához mérten prémium vagy szuperprémium eledelt, s ügyeljünk a megfelelő mennyiségre és adagolásra!