Szalay-Bobrovniczky: Nagy szüksége van Hódmezővásárhelyre a magyar honvédségnek

Hódmezővásárhely komoly katonai hagyományokkal rendelkezik, földrajzi elhelyezkedése és története miatt is meghatározó a magyar honvédelemben – erről beszélt a honvédelmi miniszter a városban hétfőn. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium épülő hódmezővásárhelyi telephelyén kampányolt, szerinte a veszélyek korában szükség van arra, hogy a honvédség meghatározó támaszpontjai, amilyen Hódmezővásárhely is, a lehető leggyorsabban fejlődjenek.

A magyar kormány a Honvédelmi Minisztériumon keresztül komoly erőforrásokat fordít a hódmezővásárhelyi alakulat képességeinek – és ezáltal a város – fejlesztésére.A miniszter úgy véli, a tervek megvalósításához, így a kadétiskola építéséhez együttműködő önkormányzatra, együttműködő önkormányzati vezetésre van szükség, míg Magyarországnak és a magyar honvédségnek nagy szüksége van Hódmezővásárhelyre.

Szalay-Bobrovniczky állítja, a Hódmezővásárhelyen szolgáló katonák meghatározói tagjai a város közösségének. Ők, akik ismerik a honvédség mindennapjait, tudják, hogy mi történik egy laktanyában, a lehető legjobb toborzók is egyben.Szükség van arra, hogy minél többen csatlakozzanak a Magyar Honvédséghez Hódmezővásárhelyen is, fogalmazott. Példaként említette az Embert a vasra! című programot, amely célja a hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár első gránátos zászlóaljának feltöltése volt friss jelentkezőkkel.

A hódmezővásárhelyi az egyik leggyorsabban reagáló, első lépcsős alakulat, innen kerülnek ki a koszovói NATO-misszióban, a KFOR-ban szolgáló katonák. Itt, a gránátos zászlóaljban mutatkoznak be rendszeresített formában először a Zalaegerszegen gyártott Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek is. Ehhez a legjobban kiképzett, felkészített katonákra van szükség a politikus szerint. A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A modern épületek 230 diák oktatását és lakhatását biztosítják majd.

Magyarországnak elegendő méretű és magabiztosságú elrettentő erőt kell felmutatni annak érdekében, hogy mindenféle konfliktusból ki tudjon maradni. A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy megőrizze a békét, véli Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A Fidesz jelöltje, a béke jelöltje – mondta a politikus, aki ezért a párt polgármesterjelöltje, Grezsa István támogatására kérte a hódmezővásárhelyieket.

Grezsa István a helyszínen arról beszélt, az elmúlt hat év perlekedése helyett Hódmezővásárhelynek új szerződést kell kötnie Magyarország kormányával. Egy ilyen méretű, gazdasági és társadalmi helyzetű város nem lehet haragban a kormánnyal.” Mint a fideszes polgármesterjelölt fogalmazott, a honvédség a legnagyobb munkaadó a városban, és egy hódmezővásárhelyi fiatalnak ma a legperspektivikusabb karrierlehetőséget a Magyar Honvédség tudja nyújtani.

A tervek szerint a 2026–27-es tanévben induló középiskola jelentős oktatási fellendülést fog hozni, emellett az elmúlt években egyre csökkenő hódmezővásárhelyi lakosságszám újra növekedésnek indulhat Grezsa szerint.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI