31,4 fok volt Kiszomboron, ez négy fokkal több az 1952-es csongrádi melegrekordnál

31,4 fok az új április 15-i melegrekord, melyet Kiszomboron mérte a HungaroMet. Bár ezek még nem hitelesített adatok, elég valószínű, hogy hitelesek lesznek hamarosan.

Az időkép.hu szerint hétfőn a front előterében délen, délkeleten többfelé elérte, meghaladta a 30 fokot a hőmérséklet. A korábbi rekord, 27,6 fok, amit 1952-ben Csongrádon mértek, számos állomáson megdőlt. A legmelegebbet Kiszomboron mérte a HungaroMet, a 31,4 fok azt jelenti, hogy közel 4 fokos rekorddöntés történt. A kiszombori rekord után értelemszerűen a környéken születtek a további hőmérékleti csúcsok, Szegedet – ahol 30,4 fokot mértek a műszerek hétfőn – csak Szeghalom, Dombegyház, Derekegyház és Hódmezővásárhely előzte.

Az előrejelzések szerint egyébként pont keddre ér Szegedre az a hidegfront, mely drasztikus fordulatot hoz az időjárásban, és a nyugati országrészbe már betört: Sopron és Mosonmagyaróvár térségét is elérték az Ausztriából besodródó szupercellák, borsó nagyságú jéggel kísérve. A hűség városában késő délután már csak 13 fokot mértek.

Az áprilisi nyárnak búcsút mondhatunk, és jó ideig nem is tér vissza. Immár nem a tavasz közepébe, hanem inkább márciusba ugrunk vissza a hőmérsékleteket tekintve. Országos fagytól ugyan nem kell tartani, de pénteken és szombaton reggel a szélvédett, fagyzugos helyeken akár -1, -2 fok is lehet, vagyis az ország északkeleti, szélvédettebb részein, írja az időkép.hu.