Tizenötmillióra perlik Rogánék Márki-Zay pártját, mert szerintük lemásolták a nemzeti konzultációt

Tizenöt millió forintra perli a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Márki-Zay Péter alapította Mindenki Magyarországa Néppártot, mivel szerintük a kormányzati nemzeti konzultációra emlékeztető konzultációt indítottak idén januárban. A napokban kapta kézhez a Mindenki Magyarországa Néppárt az erről szóló bírósági végzést, melyet lapunknak is megküldtek.

Rogánék a 15 milliós bírságon felül azt is követelték, hogy az ítélet jogsértést megállapító részét nettó 1,65 millió forintos hirdetésként jelentessék meg fekete-fehérben a kormányközeli Magyar Nemzet napilapban. A bíróság végül arról döntött, hogy ideiglenesen eltiltja a Mindenki Magyarországa Néppártot attól, hogy „politikai reklámtevékenységet, illetve közvélemény-kutatást olyan megjelölés alatt folytasson, amely sötétkék háttér elött fehér színű, közönséges betűtípussal szedett „konzultáció” szó, és a nemzeti zászló stilizált ábrázolásának kombinációját tartalmazza.

Szerintük a kék alapon fehér felirat, a piros-fehér-zöld nemzeti színek és a korrupció szó az ő tulajdonukat képezi” – írja a párt válaszul közleményében, mely szerint úgy érzik, a kormány támadást indított ellenük. Úgy tűnik a kormánynak már semmi sem elég, 14 éve rabolja az országot, lopja el az emberektől a magánvagyonukat – mint például a magánnyugdíjpénztári befizetéseink – és a nemzettől a közvagyont, most már színeket és szavakat is sajátjának tekint.

Szalma Botond kampányfőnök a Magyar Hangnak úgy nyilatkozott, a saját kérdőívüknek más volt a címe, a kék színt azért használták, mert a párt színe a kék, a „konzultáció” szót pedig nem érti, hogyan lehetne levédetni. Még nem döntötték el, hogy fellebbeznek-e a bírósági döntés ellen. Márki-Zay Péter szerdán élő bejelentkezésében nevetségesnek nevezte Rogánék követeléseit.

A vásárhelyi polgármester úgy véli, a kormány támadásának egyértelműen az a célja, hogy ellehetetlenítse pártja részvételét a közelgő választásokon, mivel a 15 milliós bírság kifizetésére nincs lehetőségük. Megalakulásunk óta nem rendelkezett ekkora összeggel a párt, és várhatóan nem is fog a közeljövőben sem.

Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook

Ennek ellenére bíznak benne, hogy a bíróság nem áll a kormányzat oldalára, hanem a jogállamiság kritériumainak megfelelő döntést hoz és nem akadályozza ezzel egy tisztességes párt indulását a választásokon. Ugyanakkor látva, hogy Magyarországon a független állami szervek sem mindig befolyásmentesek a kormánytól, pártunk jogosan tart attól, hogy utolér minket Orbán Viktor és kormányának haragja” – fogalmaznak a közleményben.

A párt arra kéri „Magyarország jóérzésű polgárait, adománnyal támogassák őket, hogy kedvezőtlen ítélet esetén lehetőségük legyen kifizetni a bírságot. Amennyiben a bíróság elutasítja a Miniszterelnöki Kabinetiroda követelését, az adományokat a párt jótékony célokra fogja felhasználni, ígérik.