Villámlott, peremfelhő vonult és évszázados melegrekord is dőlt csütörtökön

Kiderült, hogy nem álmodtam, amikor villámlást véltem látni a sötét fellegekben a szegedi rakpartról csütörtök délután, a kocsiban ülve. A HungaroMet egyik bejegyzése szerint ugyanis amikor már majdnem lemondtunk róla, hogy a mai csekély zivataresélyek sem realizálódtak, mint idén már több alkalommal sem, úgy végül a Viharsarokban 17 óra előtt néhány perccel mégis megdörrent az ég, ezzel pedig kialakult az év első zivatara az ország határain belül”.

Az időkép.hu cikke szerint a tavaszias, enyhe idő lehetőséget nyújtott némi konvektív csapadék kialakulására is, a záporok mellett Csanádpalotáról és Battonyáról, hazánk délkeleti sarkából jégesőt is jelentettek észlelők, de a rózsaszín köd sem volt utolsó. Peremfelhő is kialakult, ami inkább a Makó–Mezőhegyes vonalon mozgott. Ennek oka, hogy erős hidegfronttal ért véget a rekordmeleg csütörtök, aminek előfutára volt a jelenség.

Fotó: időkép.hu

Ha már melegrekord, a várakozásoknak megfelelően a déli határunk mentén helyenként a régi, 1918-ban Kaposváron mért 17 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ez végül három helyen történt így, írja a HungaroMet. Kémesen és Sellyén 17,3, míg Hercegszántón 17,7 fokig emelkedett csütörtök kora délutánra a hőmérséklet, így az előzetes adatok alapján ez az új január 18-i országos melegrekord. Szegeden a várakozásokkal szemben „mindössze” 14 fokig melegedett az idő.

A legszokatlanabb a dologban, hogy pénteken már újra télies lesz az időjárás, ráadásul sok helyen viharossá fokozódik a szél, ami egyrészt teljesen feltörheti a Balaton jegét, másrészt az országban több helyen kialakulhat majd hófúvás is, írja előrejelzésében az időkép.hu.