Még be sem üzemelték, már lopkodják a szabadkai vasútvonal felsővezetékét tolvajok

Kedden adták át a Szegedről Szabadkára közlekedő személyforgalmat, így a röszkei vonalon nyolc év szünet után ismét van motorvonat. Dízel, ugyanis hiába feszítetté már ki majdnem végig a felsővezetéket a magyar szakaszon, nincs benne még áram. Illetve van, az iho.hu információi szerint úgynevezett védelmi feszültség, ami vonatozásra (25 kilovolt lesz benne) még alkalmatlan, de a tolvajok ellen igen hatékony. Elmondások szerint

rendszeresen kell biztosítékokat cserélni a meghiúsult felsővezeték-lopási kísérletek utáni zárlatok miatt.

A felsővezetékben egyébként még másfél évig nem lesz rendesen áram, ugyanis a portál szerint az MVM 2025 augusztusára „ígéri a delejt”. Erre mi is rákérdeztünk Lázár Jánoséknál még az első vonaton, a miniszter helyett végül Pafféri Zoltán MÁV-vezérigazgató mondta el a Szegedernek, hogy mindkét országban áramkapacitást kell fejleszteni, a kivitelezést 2025 júniusára vállalta a magyar fél.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A szerb oldalon valahol érthető a dolog még, hiszen a belgrádi vasútfejlesztés miatt a szabadkai állomás szét van bombázva, a vonat is egyelőre ideiglenes peronon áll meg. Az viszont furcsa, hogy a felsővezetéki rendszerek és a villamos alállomás kiépítése csak 2025 második felére lesz kész, miközben a 48 milliárdból megépült, fajlagosan az ország egyik legdrágább vonalszakasza a biztosítóberendezés kivételével szinte teljesen kész.

Lázár János úgy fogalmazott kérdésünkre, hogy a most átadott beruházásnak tudomása szerint nem is volt része a villamoshálózat-fejlesztés. Pedig a korábbi ígéretek arról szóltak, hogy villamos motorvonatok közlekednek majd Szabadka és Szeged között, és az eredeti közbeszerzés része volt a felsővezeték is.

A MÁV-tól is rákérdeztünk még korábban, miért tart ennyi ideig a villamosítás. A vasúttársaság a fentiek mellett annyit árult el, hogy az országos nagyfeszültségű hálózaton is kell villamoskapacitás-bővítés. Egyes, nem hivatalos pletykák szerint elszámolhatták magukat a tervekkel, és nem gondoskodtak időben arról, hogy az MVM áramszolgáltatóval létrejöjjön a kapcsolat, ám ez valószínűtlennek tűnik.