Megvan a dátum, november végén indul a Szeged–Szabadka vasútvonal

November 28-án elindul a vasúti személyforgalom Szeged és a vajdasági Szabadka között – közölte Lázár János hétfőn este.

Az építési és közlekedési miniszter szerint többek között ezt szögezték le a magyar–szerb belügy- és közlekedési miniszterek találkozóján hétfőn. „Közös célunk az, hogy egy utasbarát menetrendet alakítsunk ki, amely a szabadkai és szegedi lakosok utazási igényeit tartja szem előtt” – írta Lázár.

A vonal eredetileg október 23-án indult volna el, ezt azonban el kellett halasztani, miután nem készültek el a biztosítóberendezésekkel. A MÁV ezzel kapcsolatban a Mészáros Lőrinc-féle V-Hídra mutogatott, szerintük „a berendezések műszaki készültségi szintje alapján azok próbaüzeme nem volt megkezdhető”.

Miután ez kiderült, Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár úgy nyilatkozott, nem érti, miért nem járhatnak a személyvonatok Szabadkára, ha a terhervonatok egyébként igen. „Én ennek a magyarázatát nem tudom, nem értem. Amennyire a helyzetet a vasutas kollégáktól megértettem, az alapján ahogy a tehervonatok tudnak nappal közlekedni, úgy a személyvonatok is tudnának” – fogalmazott.

A halasztás hírére a Szegeder megnézte, hogy fest a felújítás, ekkor derült ki az is, hogy becsomagolta a MÁV a röszkei vasútállomás ikonikus nyerstégla felvételi épületét, ami 153 éven át őrizte eredeti, sokak által szeretett külsejét. És a fákat is kivágták előtte.

A vonal egyébként továbbra sincs teljesen kész, és a tervezett Flirt motorvonatok helyett – mivel a felsővezetékekkel nem végeztek még mindig – régi orosz „Uzsgyi” motorvonatokkal indul meg a forgalom – ezt erősíti Lázár posztja is, ahol egy ilyen vonatról tett ki képet.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.