Mégsem tudják átadni a Szabadka és Szeged közötti vasutat a személyvonatoknak

Nem tudják átadni hétfőn a két város közötti vasútvonal felújítását, mert a magyar szakaszon nem készültek el határidőre – értesült a Szegeder. Ugyanerről ír a Magyar Vasút címú portál és a Szabad Európa is.

Információink szerint a hírt Szegeden kedden tudták meg, de ekkor is „óráról órára” változott, hogy mi lesz végül. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban már biztosra bejelentette, hogy október 23-án elindulnak.

A Mészáros Lőrinchez köthető V-HÍD Zrt. korábban arra utasította az alvállalkozókat, hogy vonuljanak le az építkezésről, ami hosszú időre felfüggesztette a munkálatokat. Ez is az okai között lehet a csúszásnak.

Még ha a személyforgalom november közepén meg is indulna, akkor is sok más munkálat, mint például a zajvédő falak építése, és a felsővezeték kihúzása nincs még befejezve. Ez azt jelenti, hogy az utasoknak eleinte korszerű villamosmotorvonatok helyett dízelüzemű vonatokkal kell utazniuk a magyar oldalon, amelyet a szerb határon egy villanymozdonnyal cserélnek le, mivel a szerbek már korábban befejezték a vasútvonaluk felújítását.

Hogy pontosan mi várható október 23-ától, esetleg a szerb oldalon elindul-e a vasút, arról keressük a MÁV-ot.

Az elmúlt időben többször írtunk a vasútvonalról, hogy mire lehet számítani a hétfőre tervezett személyforgalmi indulásról. Azt biztosra tudni már, hogy nagyjából 75 perc lesz a menetidő, hétfőn pedig a szerb vasúttársaság, a Srbija Voz be is jelentette, hogy az első vonat a két város között október 23-án, hétfőn el fog indulni.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.