75 perc lesz a vonatút a 45 kilométeres Szabadka és Szeged közötti vasútvonalon

A két város között október 24-étől közlekedő személyvonatoknál körülbelül 1 óra 15 perces menetidővel kell számolni, erről beszélt ma Szijjártó Péter Belgrádban, miután a szerb külügyminiszterrel, Ivica Dačić-csal tárgyalt.

Ez a 75 perc azért is érdekes, mert a szerb infrastrukturális miniszter, Goran Vesić egy hónappal ezelőtt még arról posztolt, hogy mindössze 35 perces menetidő lesz. De nemcsak Vesić álmodott ilyen rövidet, Alexov Lyubomir, az Országgyűlés első szerb szószólója is azt mondta 2021 októberében egy felszólalásában, hogy 40 perc lesz a menetidő, és sokáig a MÁV és a kormány is hasonlókat hangoztatott.

A duplázás valószínűleg a határellenőrzés miatt van, amit eddig nem számolhattak bele, erre utal Szijjártó pénteki nyilatkozata is. A külügyminiszer szerint a meneditő jelentősen csökkenhet majd, de csak akkor, ha „végre nem kell megállni határellenőrzésre”. Ennek mikéntje is sokáig kérdés volt, Lázár János annak idején úgy képzelte el, mint a repülőknél, hogy a szegedi vasútállomáson lenne az ellenőrzés a zavartalan utazásért, de végül nem ez lett.

Sikerült végül megállapodni, hogy egy helyszínen lesz határellenőrzés, Magyarországon, ahol a két állam határőrei együtt fognak dolgozni a várakozás lerövidítése érdekében. „Tehát ez egy versenyképes, jó közlekedési lehetőség lesz a határ mentén élőknek” – mondta Szijjártó az MTI szerint.

Az világosan látszik, hogy lehet akármilyen sebességű és modern a pálya és annak berendezései, a lényegi időveszteség a határellenőrzés. Idén márciusban, fél évvel az indulás előtt már arról beszélt lapunknak a Belügyminisztérium nevében az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy a szakmai egyeztetéseken a szerb fél kinyilvánította, hogy a határforgalom-ellenőrzést Horgoson, álló helyzetben tervezik végrehajtani, de úgy tűnik, ettől elálltak, és belementek, hogy Magyarországon legyen csak ellenőrzés, ami valószínűleg fél óra körül lesz majd.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.