Lázár János szerint november végén, december elején indulhat a személyvonat Szabadkára

Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora beszélgetett a Károli Szabadegyetemen Lázár János építési és közlekedési miniszterrel, akit egy életútinterjúra hívott az egyetemnek otthont adó Károlyi-Csekonics-palota falai közé a minap. Trócsányi egyébként Lázárral együtt volt miniszter a 2014–18 közötti Orbán-kormányban. Sokoldalú, küzdő, harcos közéleti személyként mutatta be Lázárt, aki riasztónak nevezte, hogy 48 évesen vele életútinterjút készítenek, pláne, hogy mindezt Trócsányi teszi, aki az ő tanára volt a szegedi egyetem jogi karán.

A teljes, majdnem másfél órás beszélgetést a miniszter is posztolta közösségi oldalán. Ebben hallható, ahogy egy ponton megkérdezte tőle Trócsányi, „hogyan állnak a sínek?” Hiszen sok éve, amikor még ő járt a szegedi egyetemre vonattal, a büfékocsiban pecsenyézett és ugyanannyi idő alatt ért a dél-alföldi megyeszékhelyre, mint ma. „Hogy lesz ebből TGV, monsieur le minister?” – viccelődött Trócsányi Lázárral, aki aztán azt magyarázta, hogy 40 éve csak veszik ki a pénzt a MÁV-ból. Megemlítette, Ausztriában nagyságrendekkel többet költenek a vasútra, ez itthon évi 800 milliárdot jelent, és ez pont 1000 milliárddal kevesebb a kelleténél, ami miatt „a pénzügyminiszter fogja a fejét”.

A beszélgetés legvégén Trócsányi részéről került elő a kérdés, hogy mikor lesz a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal átadása? Bár a MÁV legutóbb nem mert konkrét választ adni, miután a hírekkel ellentétben mégsem indult be a személyforgalom október 23-án, Lázár János habozás nélkül elmondta,

november végén, december elején várható a személyforgalom beindulása.

„Hogy ez rövid is legyen, a 37 kilométer ne sok órába teljen a határellenőrzés miatt, az még egy kis idő. Nagyon sok múlik azon, hogy az Európai Unió mennyire engedi közel magához” – emelte ki a miniszter. Trócsányi külön rákérdezett aztán arra is, hogy át fog-e menni Szabadkára a vasútvillamos, amire Lázár határozottan igennek felelt.

Hozzátette azonban, hogy „ezek nagy tervek”, és jelenleg az a kérdés, hogy a világ változása hogyan befolyásolja ezeknek a megvalósítását. „Nyilvánvalóan az emberben van ambíció arra, hogy jobbá tegye a környezetét, a hazáját, miközben két háborúnak is ki vagy téve”, magyarázta Lázár arra utalva, hogy semmi sem biztos.