Elstartolt a marosi PET kupa, mellyel megtisztítják Erdélyben eredő folyónkat

Mint azt még korábban írtuk, a tiszai PET kupa, amely 10 év alatt több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat, májustól a Maroson is gyűjti a hulladékot. A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET kupa versenyek szervezője az MTI-nek küldött közleménye szerint tevékenységük fókusza továbbra is a Tiszán van, azonban ezt öt évvel ezelőtt már kiterjesztették más helyszínekre is.

A Maros menti településeken a környezetvédelem iránt elkötelezett csoportok évek óta dolgoznak az Erdélyben eredő folyó megtisztításán. Apátfalváról, Makóról és Szegedről is érkezett megkeresés, igény az összefogásra. Nekik szerettek volna segíteni a petkalózok azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal és zöld szervezetekkel együttműködve megszervezik május 18–21. között a marosi PET kupát.

Péntek reggel aztán Farkas Éva Erzsébet arról írt közösségi oldalán, hogy Csermák Szilviával, Makó Zöld város tanácsnokával, Berberovics-Sóvári Viktória projektvezetővel, a rendezvényt szervező Természetfilm.hu Egyesület képviselőjével és Ábrahám Gergellyel, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatok igazgatójával sajtótájékoztató keretében nyitották meg a környezetvédelmi, hulladékgyűjtő versenyt a Maros Kalandparton.

A környezetvédő akció keretében – mely 11 éve már sikeresen működik – eddig összesen 317 tonna szennyezőanyagot gyűjtöttek össze, és egyes folyószakaszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek. A marosi PET Kupával megkezdődik egy újabb mellékfolyó nagyszabású tisztítása, melyhez a Kálvin Téri Református Iskola és az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tanulói is csatlakoztak.

Fotó: Farkas Éva Erzsébet / Facebook

Fotó: Farkas Éva Erzsébet / Facebook