A Tisza után májusban a Marost is mentesítik a műanyag palackoktól a „petkalózok”

A tiszai PET kupa, amely 10 év alatt több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat, májustól a Maroson is gyűjti a hulladékot.

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET kupa versenyek szervezője az MTI-nek küldött közleménye szerint tevékenységük fókusza továbbra is a Tiszán van, azonban ezt öt évvel ezelőtt már kiterjesztették a Tisza-tóra, négy évvel ezelőtt pedig a Bodrogra. Ezúttal bejelentették, hogy idén újabb folyó megtisztítását tűzték ki célul „a petkalózok”:

májusban a Maros folyón gyűjtik a hulladékot.

A PET Kupa küldetése a Tisza árterének megtisztítása az ott lerakódott – főként ukrán és román eredetű – szennyeződéstől, amelynek legnagyobb hányadát a PET-palackok teszik ki. 2022-ben három versenyt szerveztek, a jubileumi tizediket a Felső-Tiszán, míg a Tisza-tavon és a Bodrogon egyaránt a negyedik alkalommal. Az ezeken résztvevő 640 önkéntes 31 hulladékból készült hajón összesen 30 tonna hulladéktól mentesítették az árteret.

A legsúlyosabban szennyezett terület a Tokaj és Tiszaladány közötti szakasz volt, itt egyetlen nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek. Hatékonyságuk folyamatos növelése mellett a szervezők szándéka, hogy a már megtisztított területeket megóvják a visszaszennyeződéstől, ehhez viszont elengedhetetlen a hulladék-utánpótlást jelentő mellékfolyók megtisztítása is. Ezért úgy döntöttek, 2023-ban új folyóra, a Marosra eveznek.

A Maros menti településeken a környezetvédelem iránt elkötelezett csoportok évek óta dolgoznak az Erdélyben eredő folyó megtisztításán. Apátfalváról, Makóról és Szegedről is érkezett megkeresés, igény az összefogásra. Nekik szeretnének segíteni a petkalózok azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal és zöld szervezetekkel együttműködve megszervezik május 18–21. között a marosi PET kupát.

A szervezők hat csapat jelentkezését várják március 1-jéig, nevezni a Tiszta Tisza applikáción keresztül lehet. A bodrogi, a Tisza-tavi vagy a nyolcnapos tiszai PET kupára szintén március 1-jéig lehet jelentkezni. A marosi verseny csapatainak hulladékból készülő két hajójához az alapanyag a helyi iskolák bevonásával gyűlik, ezért a PET kupa szervezői márciustól az iskolaudvarokon elhelyezett tárolókba várják a kiürült PET-palackokat és a hajók építésébe is bevonják majd az iskolásokat.