Akkugyár helyett tortillagyárat és laskagombaüzemet ígért a kisteleki polgármester

A hvg.hu számolt be a múlt hét csütörtöki kisteleki közmeghallgatásról, melyen azt ígérte a polgármester, hogy a korábban hirtelen az országos hírekbe is bekerülő akkugyár tervei helyett tortillagyár és laskagombaüzem lehet. A kistelekiek a lap szerint azonban nem bíznak az ígérgetésekben.

A polgármester aztán szinte azonnal lehűtötte a kedélyeket később, mondván az áramhiány miatt meghiúsult a beruházás. A közmeghallgatáson vette elő a befektető levelét Nagy Sándor, hogy bizonyítsa, szó nincs akkugyárról, igaz, a terület már a cégé: az ingatlanra már megkötötték az előszerződést, a terület nagyobb részét pedig a szomszédos balástyai magángazdák adták el az ingatlanfejlesztőnek. A fórumon azt kérték a polgármestertől, hogy legalább az önkormányzati területre kötött előszerződést bontsa fel.

A hvg.hu azt írja, van okuk a bizalmatlanságra: évekkel ezelőtt Kistelek volt az, ahol megfeneklett az egymilliárdos szellemkastély ügye, és itt ígért egy vállalkozás logisztikai központot szintén egymilliárdból, ennek az alapkövét tették le még 2014-ben Kiskunfélegyháza környékén, aztán mindkettőből büntetőügy lett. Ezen felül százmilliókat ölt az önkormányzat a saját ipari parkjába is, ahol sokáig üresen álltak a csarnokok.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Nagy Sándor polgármester szerint kezd a helyzet javulni, ugyanis a meghiúsult akkugyáras tervek helyett már bejelentkeztek a területre japán levesporkészítő, és laskagombaüzem építésére, de tortillagyár is lesz. Ez utóbbiról azt mondta, a területet megvásárolták, és a tervezett 8 milliárd forintos üzem engedélyeztetése is rendben van.

A lap azt írja, a közmeghallgatáson a beruházások körüli bonyodalmakra nem tért ki a polgármester, de azért annyit elárult a hvg.hu-nak, hogy voltak nehézségek a tortillaüzem pénzügyi hátterének a megteremtésénél, de az rendeződött, mert lett egy befektető. A portál cikke viszont részletesen feleleveníti az ügy hátterét, arról is írnak, hogy miként cserélt többször is gazdát a mára már 9 milliárdos beruházás lebonyolítása.