Lehet, hogy mégsem lesz akkumulátorgyár Kistelek mellett: nincs elég áram a polgármester szerint

Mint azt még délelőtt megírtuk a 24.hu hétfői cikke alapján, Kistelek közgyűlése januárban döntött egy 12 hektáros terület eladásáról 1500 forintos négyzetméteráron, ide települhetett volna egy akkumlátoralkatrész-gyár 500 milliárd forintos beruházással. A képviselőtestületben egyedül Mészáros Gábor független képviselő szavazott az eladás ellen úgy, hogy egyébként nem tudhatták az előterjesztés alapján a többiek sem, mit szavaznak meg.

Ez egy nagyon kevés adatot tartalmazó szóbeli előterjesztés volt, nem volt hozzá semmilyen írásos anyag. Gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudtunk, azóta sem tudunk sajnos az ügyről. Azóta is többször próbáltuk más képviselők is, én is, hogy kapjunk írásos anyagot, tájékoztatót – ezt már az ATV híradónak mondta Mészáros Gábor hétfőn.

A januári ülésen Nagy Sándor fideszes polgármester még arról beszélt, a cég jelen tudás szerint egy 500 milliárd forintos beruházást akar idehozni”. Hétfőn, a hír megjelenése után viszont az ATV kérdésére már azt, hogy Kisteleken nem épül akkumlátorgyár, mert nem elég hozzá a jelenlegi elektromos kapacitás. A HIPA megkereste hivatalosan az MVM-et, és az MVM azt nyilatkozta, hogy 5 éven belül ki tud építeni egy alállomást, ami erre alkalmas, amire a beruházó cég azt mondta, hogy

nekik legkésőbb 2,5 fél év múlva kell, ez túl hosszú idő, ennyit nem tudnak várni

Az ATV szerint egy kínai akkumulátoros cég magyarországi képviselőjével tárgyalt a polgármester. A terület egyébként az autópálya közelében fekszik, a kecskeméti Mercedes-gyár 60 kilométerre van, a beruházás vízigénye is teljesíthető volna. Azzal folytatta Nagy, hogy nagyon örülne, ha a 7 ezres kisvárosba és egy 500 milliárdos befektető érkezne. A területet az Európa-Center-Miskolc Kft. vásárolta meg, ám őket nem tudta elérni a portál.