Miközben máshol intézményeket zárnak be, Algyőn lassan elkészül az új bölcsőde

Lázár János az Algyőn épülő, 60 gyermek befogadására alkalmas új bölcsőde épületének kivitelezéséről posztolt közösségi oldalán. A beruházás közel 1 milliárd forintból valósul meg a projektleírás szerint, melyből 506 milliót az unió finanszíroz, a település önrésze 138 millió, míg a kormányzati támogatás 322 millió forint.

Az új bölcsődeépületre a pályázatot még 2020 márciusában adták be, majd az algyői önkormányzat a sikeres közbeszerzés után 2021. szeptember 20-án írta alá a szerződést a nyertes kivitelezővel, elkezdődhetett az építkezés. Az építési miniszter által megosztott képek alapján az épület hamarosan elkészül.

A projektet azzal indokolták, hogy az ugrásszerűen megnövő gyermekszám miatt nagy szükség van az új intézményre, hiszen minden évben túljelentkezés van a bölcsődébe. A jelenleg 3 csoportszobával üzemelő bölcsődét 5 csoportszobás épület váltja majd fel, ezáltal megszüntethető lesz a várólista.

Azt mi is megírtuk a Telex cikke alapján, hogy miközben a megye lakossága 1980 óta folyamatosan csökken, Algyőn 5088-ról 5560 főre nőtt a lakosságszám. Az új bölcsőde az idén februárban esedékes átadóra már majdnem tele lesz. Épp ezért furcsa arról hallani, hogy míg Szegeden és Székesfehérváron intézményeket vonnak össze és zárnak be, addig Algyőn bővíteni kell azt.

Maga az épület tervezésénél fontos szempont volt, hogy egy modern, energetikailag korszerű létesítmény kerüljön megépítésre, ahol természetes anyagokat használnak fel. A bölcsőde alakja egyébként kísértetiesen hasonlít az egykori úttörő magyar közösségi weboldal, az iWiW logójában lévő W betűre.

Fotó: Lázár János / Facebook

Fotó: Lázár János / Facebook