Bordányban éjfélkor lekapcsolnák a közvilágítást a kisebb utcákban, hogy spóroljanak

A háromezerháromszáz lelkes, Szegedtől úgy 15 kilométerre fekvő településen is mennek fölfelé az energiaárak, ezért merült fel, hogy éjfél és hajnali négy óra között egyszerűen lekapcsolnák a teljes közvilágítást. Végül a teljes sötétséget elvetették, de a forgalmasabb utcák kivételével valóban világítás nélkül maradhat a falu.

A község honlapján írnak arról, hogy a szeptemberi képviselői ülésen döntöttek amellett, hogy a korábbi, nátriumos és kompakt fénycsöves lámpatesteket LED-es fényforrásra váltják. Ez azért is indokolt, mert az eddigi négyszázezer forintos helyett egy több mint egymillió-nyolcszázezer forintos villanyszámlát kaptak, és a közműcéggel kötött szerződés év végi lejárta után ez még magasabb is lehet majd.

Az is felmerült, hogy éjfél és hajnali négy óra között inkább lekapcsolnák a közvilágítást a faluban, amit végül finomítottak annyival, hogy a szolgáltató egy kisebb ráfordítással lehetővé teszi, hogy úgynevezett trafókörzetekben kapcsolják csak le a világítást. Azaz például a főúton és a falu fontosabb részein marad a fény, a kevésbé frekventált helyeken viszont sötét lenne éjféltől hajnalig. Hogy az önkormányzat ezt mikortól vezetné be, arról nem írnak.

„Településünk igazából előre menekül”

– áll a község oldalán, ahol részletezik is, hogy a LED-es lámpák képesek arra, hogy akár 30–40%-kal kevesebb energiát fogyasztva halványabban világítsanak, így a későbbiekben elkerülendő a teljes sötétséget. A lámpacseréből adódó közel 60%-os megtakarítás éves szinten tízmillió forintnál többet érhet, a beruházás a településnek így éveken belül megtérülhet, ami a falu költségvetésének egyensúlyban maradásához elengedhetetlen.