Hódmezővásárhelyre hozták az új Lynxeket, itt képzik ki hozzájuk a személyzetet

Hódmezővásárhelyen kezdik a Lynx harcjárművek személyzetének kiképzését, német szakemberek érkeznek emiatt a szomszédos városba.

„A lánctalpas, páncélozott, 30 milliméteres gépágyúval felszerelt gyalogsági harcjárművek, a Lynxeknek köszönhetően a magyar honvédség és a magyar védelmi ipar is erősödik” – mondta Vauver Viktor, a Magyar Honvédség alezredese vasárnap az MTI-nek. A Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoki irodavezetője arra is kitért, hogy a most Budapesten kiállított Lynx még Németországban készült, a későbbiekben azonban a harcjármű gyártása már Magyarországon fog történni, Zalaegerszegen.

A gyalogsági harcjárművet gyártó Rheinmetall 2023-ig 46 darab Lynxet szállít Magyarországra, ahol 2029-ig további 172 darabot gyártanak majd, mindezzel pedig magyar munkahelyeket teremtenek. A honvédelmi alap segítségével még az infláció ellenére is „képesek leszünk a haderőfejlesztés folytatására”.

Vauver a fővárosban zajló haditechnikai bemutató helyszíni koordinátoraként beszámolt arról is, hogy a Hősök terén az érdeklődők a Lynx mellett vasárnap találkozhattak például a török gyártású szállító járművel, a Gidránnal is. Azt már az MTI kérdésére válaszolva mondta el, hogy a kiállítást követően a Lynxet Hódmezővásárhelyre szállítják, ahol megkezdődik a járművet kezelő személyzet képzése német szakemberek segítségével.

Orbán Viktor szombaton beszélt arról az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen, hogy ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, „a jövőben bizonyosan elbukik majd”. Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és „mi sem maradhatunk le ebben”.

Fotó: Rheinmetall