A szerbek és ukránok már továbbálltak a makói Continentalból, így indonéz dolgozókat vett fel a cég

A Makó Híradóval összeolvadt vásárhelyi Promenad24 írt arról, hogy a Continental makói gyárában a tavalyi sztrájkot elbocsátási hullám követte, majd szerb, ukrán, most indonéz dolgozókat vett fel a gyár.

A Promenad24 részt vett a sajtótájékoztatón, melyet Czirbus Gábor makói képviselő hívott össze szerdán délelőtt a makói gyár elé. A helyi Fidesz elnöke szerint az elmúlt egy-másfél évben nagyon sok negatív hírt hallhattunk a Continentalról. „Tavaly év végén a makói önkormányzat Lázár János országgyűlési képviselő javaslatára segítséget nyújtott azoknak a dolgozóknak, akiket a cég elbocsájtott. Próbáltunk segíteni az elhelyezkedésükben, hiszen nagyon fontos, hogy minden makói számára legyen biztos megélhetés” – elevenítette fel.

„Az elmúlt 8-9 hónapban úgy gondoltuk, hogy talán ez a helyzet rendeződött, de sajnos rossz hírrel kell szolgáljak. Az elmúlt hetekben, napokban több olyan munkavállaló keresett meg, aki nemrégen veszítette el a munkahelyét, de azok is aggódnak az állásukért, akik Makóról járnak be dolgozni” – tette hozzá. A makói képviselő szerint olyanok is megkeresték, akik jelentkeztek a céghez, de még válasz sem kaptak.

A cég ugyanis újabb munkavállalókat nem vesz fel, csak kölcsönöz, így rájuk teljesen más szabályok vonatkoznak. A lap tudósítása szerint első körben Szerbiából és Ukrajnából érkeztek munkások a céghez, akik gyorsan tovább is álltak.

Az elmúlt napokban Indonéziából érkeztek dolgozók, akik tolmácsot is kapnak.

Czirbus szerint helyben van jól képzett munkaerő, mégsem tart rá igényt a cég. „Azt szeretnénk kérni a Continentaltól, hogy becsülje meg jobban a makói és Makó környéki dolgozókat, hiszen ők nagyon sokat tettek azért, hogy ez a cég itt tartson. Nyilván tudjuk, hogy a cég visszafizette a magyar kormánynak a támogatást, amit kapott azért, hogy magyar munkaerőt alkalmaz” – árnyalta a képet.

„A képviselő ekkor arról beszélt, hogy a helyi magyar munkaerő helyett már más kontinensről érkeznek munkavállalók, ez szerinte rossz irány. Azokat kellene elsősorban foglalkoztatniuk, akik itt élnek. Arra kérném a vezetést, hogy ezt az irányt gondolja át, és becsülje meg a térségben élőket, hiszen nekik és a családjuk számára is fontos a megélhetés” – magyarázta Czirbus Gábor a sajtótájékoztatón.

A makói gyár körüli botrányokról a Szegeder is gyakran írt. Még tavaly október 21-én számoltunk be arról, hogy elveszítheti állami támogatását a makói Continental, mivel a korábban 1300 embert foglalkoztató makói üzemben a már elküldött 100 munkavállalóval együtt összesen 240 elbocsátását jelentették be a tavalyi év végéig. Lázár János, a körzet országgyűlési képviselője akkor azt mondta, még 300 embertől válhat meg a cég idénre, amely úgy tűnik be is következett.