Forbes: Elveszítheti állami támogatását a makói Continental

Mint arról több ízben is beszámoltunk, épp 90–100 embert bocsáthatott el a gyár, valamint újabb 140 főt akarnak elküldeni az év végéig. Mindezt úgy, hogy a kormány a munkahelyek megőrzéséért adott nekik milliárdokat az adófizetők pénzéből.

Tegnap épp Lázár János háborodott fel a makói üzem előtt. A képviselő szerint a makói Continental becsapta a dolgozóit, a makóiakat és a magyar államot: állami támogatást vettek fel, most pedig több száz embert bocsátanak el. A helyzet megoldása érdekében három dolgot kér a magyar államtól:

  • Függessze fel a Continental állami támogatását.
  • A korábban nyújtott támogatásokat a kormány vizsgáltassa ki.
  • Minden elbocsátott dolgozó kapjon segítséget a kormányzattól.

A mai Kormányinfón is téma volt a gyár: „A kormány legfőbb célja az állami támogatások odaítélésében, hogy munkahelyek jöjjenek létre, ennek pedig nem felel meg a Continental” – reagált az RTL Híradó kérdésére Gulyás Gergely miniszter. A Lázár által elmondottakra Gulyás azt reagálta, a képviselő „jó javaslatot” tett, a kormány átgondolja, hogy mi legyen a sorsa a támogatásoknak.

A korábban 1300 embert foglalkoztató makói üzemben a már elküldött 100 munkavállalóval együtt összesen 240 elbocsátását jelentették be.

Lázár szerint ezen kívül még 300 embert bocsáthatnak el jövőre.

A Forbes emlékeztetett, a Continental 2013-ban kötött stratégiai megállapodást a magyar kormánnyal. A megállapodás az volt, hogy a cég „törekedni fog” a magyarországi gyártói kapacitásainak bővítésében. Ebben a lap szerint

nincs leírva, hogy nem bocsáthatnak el alkalmazottakat, illetve az sem, hogy kötelezően bővítenie kellene létszámát.

A szerződés leginkább a kutatás-fejlesztési aktivitásról, oktatásról és magasabb hozzáadott értékű munkákról szól. Mint írják, ennek ellenére jogos elvárás a kormány részéről, hogy lehetőleg megtartsák a munkaerőt. A stratégiai megállapodás azonban rögzíti, hogy félévente tárgyal a kormánnyal Continental az állami támogatásokról, itt feltehetően téma lesz a makói elbocsátások.