Szinte teljesen kiszáradt a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum tava, nyolc éve nem volt ilyen

Sok év után először száradt ki a Domaszék és Mórahalom között található bivalyrezervátum, amely mostanában egy elég felkapott hely lett. Azonban ezt is elérte az aszály: egy fotós megörökítette, ahogy eltűnt a víz a tóból.

A Nagyszéksósi Bivalyrezervátumot 2008-ban hozták létre negyvenöt fiatal állattal azzal a céllal, hogy segítenek megtisztítani a nádtól a Nagyszéksós-tavat és környékét. Ma már 143 állat él az elkerített területen – írja a Sokszínű Vidék.

A portál cikke szerint a tájvédelmi körzet szikes tava a nyolcvanas években kezdett kiszáradni, a nádas elburjánzott. A bivalyok telepítését követően a náddal borított területek jelentősen lecsökkentek. A tó újból megnövekedett vízfelülete elősegítette a területet elhagyó madárvilág visszatérését, az itt még nem fészkelt fajok megjelenését és a tavirózsa is újra szaporodásnak indult.

Most viszont az alföldi viharvadász, Fodor Szabolcs készített a tóról olyan képeket, illetve montázsolta össze őket, melyeken látható, hogy a korábbi állapothoz képest szinte teljesen eltűnt a víz.

A területre jellemző, hogy folyamatosan változik a tó vízszintje, a nyári szárazságban jelentősen apad, de

ilyen kevés víz már vagy 8 éve nem volt a rezervátumban

– mondta el a Sokszínű Vidéknek a Móra-Tourist Nonprofit Kft. munkatársa, aki kiemelte, hogy a rezervátum továbbra is látogatható, és amint hosszabb, áztató esős idő beköszönt majd, ismét megtelik vízzel a terület. A bivalyok jól vannak, takarmánnyal etetik őket, és továbbra is kihajtják az állatokat a tó területére.

Mivel a Nagyszéksós-tó és környéke tájvédelmi körzet, így mesterségesen nem lehet beavatkozni, hogy pótolják a vizet, a kedvező időjárásban lehet reménykedni.

Fotó: Fodor Szabolcs