„Visszacsinálná” a brexitet a fiatalok számára egy újfajta uniós vízum

Egy olyan uniós javaslatról számolt be a Guardian cikke alapján a Telex, mely szerint a 18–30 éves korosztály esetében vissza lehetne állítani a brexit előtti nagyobb mobilitást a brit és az uniós fiatalok között.

A 18–30 évesek vízummentessége kiváltaná a kétoldalú megállapodásokat, így az Egyesült Királyság és az EU polgárai egy átfogó uniós együttműködés keretében tanulhatnának, dolgozhatnának, vagy vehetnének részt kutatási programokon egymás országaiban. Tervek szerint négy évben limitálnák a befogadó országban tartózkodást az újfajta vízummal.

A lap azt írja, a tárgyalások megkezdéséről először a májusban ülésező Európai Tanács vezetői állapodhatnak meg. A kezdeményezés jóváhagyása azt jelentené, hogy fiatalok milliói érkezhetnének az Egyesült Királyságba, hogy betöltsék a brexit által a vendéglátásban, illetve az egyetemeken keletkezett fájó űrt. Az egyezség megkönnyítheti a kutatók toborzását is, különösen a Horizont tudományos kutatási programban részt vevők számára.

Ám ellenzői is bőven akadhatnak még az ötletnek, a brexit hívei például hangoztathatják, hogy a csóró uniós fiatalok elárasztják az Egyesült Királyságot, és elveszik a munkát a helyi fiatalok elől. Az unió oldaláról pedig az a veszélye, hogy London mindenféle új egyezménnyel próbálhatja a nyitott határok előnyeit kihasználni, miközben az uniós pénzalaphoz már nem kell hozzájárulniuk.