Pestissel fertőzött sertéseket találtak elásva a határ túloldalán

Az Aradi Környezetvédelmi Őrség büntetőfeljelentést tett, miután több, afrikai sertéspestisben elhullott disznó tetemét találták elásva az út szélén a romániai Nagylak térségében – írja az Agerpres romániai hírügynökség. A hatóságok gyanúja szerint egy, a betegség megjelenését elrejteni szándékozó gazda lehet a felelős.

A Környezetvédelmi Őrség közleményben tájékoztatott, hogy a helyiek bejelentéseit követően ellenőrzéseket végeztek, és összesen 12 tetemet találtak, három helyszínen, az esővízgyűjtő árokban elásva.

A környezetvédelmi biztosok kérésére az Aradi Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) mintákat vett és megállapította, hogy az állatok afrikai sertéspestis (ASP) fertőzés következtében haltak meg, ami karantén alá tartozó betegség.

A DSVSA igazgatója, Marcel Roşu kedden az Agerpresnek nyilatkozva megerősítette, hogy a vírus jelenlétét azonosították a tetemeken, amelyeket Nagylak és Sajtény közigazgatási határa között találtak, és a nagylaki önkormányzata segítségével ástak ki. Az elásott tetemektől körülbelül 500 méterre nemrégiben egy azonosítottak afrikai sertéspestises gócpontként egy farmot. Most azt vizsgálják, a kettő között van-e összefüggés.

Ha a nyomozás összeköti a gazdaság tulajdonosát, aki esetleg el akarta rejteni a betegség megjelenését az első disznók elhullása után, akkor őt betegségek elleni küzdelem akadályoztatásáért felelősségre vonhatják.

Nagylakon két afrikai sertéspestis-járvány van folyamatban,

eddig 340 disznót öltek meg.

Az első felfedezett gócnál hét, a másodiknál 333 disznó volt érintett. A Betegségek Elleni Küzdelem Helyi Központja már februárban elrendelte egy védőövezet kijelölését Nagylaknál, valamint egy megfigyelési övezet kijelölését, amely magában foglalja a Sajtény, valamint a Temes megyei Egres és Sárafalva településeket, valamint a magyarországi Bökényt és Csanádpalotát. A megfigyelési övezetben kereskedelmi gazdaságok találhatók, ahol további intézkedéseket hajtottak végre.