Egyszerre 48 tévécsatorna adta a szerb elnök bejelentését

Szombaton este, Aleksandar Vučić szerb államfő tévés bejelentését összesen 48 televíziós csatorna közvetítette, írja a Szabad Magyar Szó. Ezt Zoran Gavrilović, a Társadalomkutató Ügynökség (BIRODI) kutatója osztotta meg az X-en. Gavrilović a közvetítés számának jelentőségét hangsúlyozta, különös tekintettel arra, hogy ezek az adatok kizárólag Belgrádra vonatkoznak.

Egy kommentelő kérdésére reagálva, aki megkérdezte, hogy „csak ennyi?”, Gavrilović megerősítette, hogy ez az adat kifejezetten Belgrád területére korlátozódik. Emellett javasolta, hogy az eseményt regisztrálják a Guinness Rekordok Könyvébe, mivel rendkívüli, hogy ilyen sok csatorna közvetítetsen egyszerre egy elnöki beszédet.

A BIRODI arra kérte a REM-et (az elektronikus média működését szabályzó ügynökség), hogy vizsgálják meg, vajon ez a széleskörű közvetítés veszélyezteti-e a médiapluralizmust Szerbiában. Különös figyelemmel arra, hogy a közvetítések az érintett csatornákon egy „kváziesemény” körül csoportosultak.

A közvetítések nagy része a Telekom kábelcsatornáin keresztül történt, ahol összesen 41 televíziós csatorna sugározta Vučić bejelentését, ezek a csatornák összesen 50 különböző csatornát képviselnek a szolgáltatónál. A Szabad Magyar Szó azt írja, Vučić nyilatkozatában mutatta be Szerbia 2027 – Ugrás a jövőbe című tervét, aminek egyik ígérete az volt, hogy 1400 eurós (535 ezer forint) átlagfizetés lesz 2027 végére az országban.