Nyugatról szítják a szerb zavargásokat az oroszok szerint

A Nyugat zavargásokat próbál szítani Szerbiában – közölte hétfőn Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az előző napi belgrádi tüntetésekre utalva, írja az MTI a Ria Novosztyi orosz hírügynökség alapján.

Nyilvánvalók a kollektív Nyugat arra irányuló próbálkozásai, hogy felszítsa a helyzetet az országban »a kijevi hatalomátvételek« technikáját alkalmazva.Zharova úgy véli, jelen helyzetben az egyetlen lehetséges megoldást a szerb alkotmány rendelkezéseinek szigorú követése és a saját országa nemzeti érdekei alapján szavazó szerb nép választásának tiszteletben tartása jelenti. 

Vučić vasárnap éjjeli tévébeszédében nyugalomra intette a lakosságot, és azt mondta, semmiféle forradalom nincs Belgrád utcáin. Szégyenletesnek nevezte, hogy az ellenzék a nép akaratával szembeszállva, erőszakkal akar hatalomra kerülni. A Sputnik rádió arról tudósított, hogy a szerb miniszterelnök köszönetet mondott az orosz titkosszolgálatoknak, mert előre figyelmeztették a rendbontásokra.

A szerbiai ellenzéknek az a problémája a belgrádi választások eredményével, hogy szerintük azt a fővárosba buszoztatott boszniai szerbek döntötték el. Később tiltakozásokat szervezetek, két ellenzéki listavezető éhségsztrájkot hirdetve azt ígérte, mindennap tüntetnek, amíg meg nem semmisítik a választás eredményét.

Vasárnap is több ezren tiltakoztak Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be, míg a tüntetők járdakövekkel dobálták az épületet védő rendőröket és csendőröket. Aleksandar Sapic belgrádi polgármester szerint óriási károk keletkeztek a közgyűlés épületén.