Majdnem betörtek a tüntetők a városi közgyűlés épületébe Belgrádban, Vucic szerint nincsen forradalom az utcákon

Legkevesebb harmincöt tiltakozót előállított a rendőrség a vasárnapi belgrádi tüntetés után, amelyet a baloldali ellenzék szervezett, mert úgy vélik, a december 17-i választáson szavazatlopás és számos más csalás is történt. A tömegoszlatás közben két rendőr megsérült, közölte az MTI.

Az ellenzék múlt hétfő óta tart megmozdzulásokat az utcákra és közülük több politikus is éhségsztrájkba kezdett. Szentestére egy tömegtüntetést szerveztek a választási csalások ellen tiltakozva. Az országos választási bizottság által közölt előzetes eredmények szerint a voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt listája nyerte 46,7 százalékkal, míg a második helyen az ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen listája végzett a szavazatok 23,69 százalékával.

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban – ahol az ellenzék szerint a legnagyobb csalás történt – szintén a Szerb Haladó Párt győzött, de itt a két lista között alig több mint négy százalék volt csupán. A mérleg nyelve egy pártfüggetlen civilekből alakult csoport lehetne, ám a Mi A nép egy hangja listavezetője közölte, nem kívánja egyik oldalt sem támogatni, és úgy vélte, az egész választási folyamatot meg kellene ismételni Belgrádban. Eközben a kormányzó párt tagadja, hogy bármilyen csalás történt volna.

A vasárnapi tüntetésen több ezer ember ment utcára Belgrád belvárosában a választások megismétlését követelve.

A tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be, míg a tüntetők járdakövekkel dobálták az épületet védő rendőröket és csendőröket. Aleksandar Sapic belgrádi polgármester szerint óriási károk keletkeztek a közgyűlés épületén.

Vucic elnök éjszaka a televízióban kommentálta az eseményeket. Beszédében megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint semmiféle forradalom nem folyik Belgrád utcáin, ezután pedig szégyenletesnek nevezte ellenzéket azért, mert szerinte a nép akaratával szembe szállva, erőszakkal akarnak hatalomra kerülni.

Ivica Dacic, a nemzetbiztonsági tanács titkára a tanács ülése után elmondta, hogy az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete történt vasárnap este. Dacic elmmondta azt is, hogy el kell választaniuk egymástól a politikai tiltakozásokat és az erőszakos tüntetéseket. Hozzátette, hogy amennyiben bárki is erőszakkal akarja megdönteni a hatalmat, akkor az állami szervek továbbra is biztosítani fogják a békét.