Pásztor Bálint: Hosszabbodik a horgosi kishatárátkelő nyitvatartása

„Munkánk beérni látszik” – írta vasárnap délelőtt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, aki szerint az Orbán Viktorral a napokban folytatott megbeszélésének eredményeképp „a két ország szakminiszterei a közeljövőben bejelentést tesznek a horgosi kishatárátkelő nyitvatartásának meghosszabbításával kapcsolatban”.

Pásztor szerint a Vajdasági Magyar Szövetség hosszú évek óta lobbizik Budapesten és Belgrádban a határhelyzet javításáért.

A Szegederen épp szombaton jelent meg riportunk a határ és az ingázók helyzetéről. Pontos adat nincs arról, hogy hány munkavállaló jár át naponta a Vajdaságból Magyarországra, de az elmúlt időszakban egyre inkább nehezíti életüket a határátlépés. Röszkénél gyakran előfordul, hogy az autópályán gyalog vagy kerékpárral kelnek át a határon.

Az érintettek korábban levelet írtak a szerb parlamentben is jelen lévő Vajdasági Magyar Szövetség vezetőinek arról, hogy milyen változtatásokat szorgalmaznak. Azt javasolták, hogy 19 és 7 óra között engedjék át a gyalogosokat és a kerékpárosokat a közúti átkelőn, vagy hogy a határkapu legyen nyitva a nap 24 órájában, de legalább 4 és 23 óra között. Parkolót szeretnének mindkét oldalra, folyosót, ami összeköti a kis- és nagyhatárt Szerbia területén, illetve buszmegállót, a helyi buszközlekedés újraszervezését. Kéréseik között egy kerékpárút is szerepel, amely összekötné Horgost Szegeddel és Szabadkával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tavaly egyszer 40 percig nem találták a határ kulcsát – riport a vajdasági ingázásról

Évek óta megoldatlan a Szerbia és Magyarország között ingázók helyzete, és most egy építkezés miatt kilométereket kell az autópályán gyalogolnia annak, aki időben akar beérni a munkahelyére.