Meghalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Hatvanhét éves korában elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke, írja a Szabad Magyar Szó. Halálhírét fia, Pásztor Bálint jelentette be Facebook-oldalán.

Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Iskoláit Szabadkán végezte, míg jogi diplomáját már az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerezte 1980-ban. 1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagja volt, 2007-től napjainkig, vagyis tizenhat évig pedig a párt elnöke.

Különböző politikai pozíciókat töltött be Szerbiában; volt városi képviselő, tartományi képviselő és a tartományi képviselőház elnöke is. 2008-ban a VMSZ támogatásával elnöki posztért indult, de a választáson hatodik helyen végzett. Elnöki mandátuma alatt az VMSZ közötti együttműködés jelentősen közeledett a Szerb Haladó Párthoz és a Fideszhez, utóbbinak köszönhető, hogy a pártnak Európai Parlamenti képviselője is lett Deli Andor személyében.

Pásztor 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott Magyarországon. 2022-ben Belgrádban a szerb államfőtől a Gyertyaszentelő-érdemrend első fokozatát vehette át. Pásztor István politikai karrierje során számos fontos pozíciót töltött be és járult hozzá a Vajdaságban élő magyar kisebbség érdekeinek képviseletéhez és fejlődéséhez.